Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by mana5280 on Unsplash

Több mint száz teknős halálát okozta egy teherhajó balesete Srí Lankán

Több mint száz teknős tetemet sodort a partra a víz Srí Lankán egy teherhajó balesete után.

Környezetvédelmi szakértők szerint az ország legsúlyosabb ember okozta környezeti katasztrófájával állnak most szemben. A teknős pusztuláson kívül delfinek és bálnák is áldozatul estek. Srí Lanka nyugati partjainál gyulladt ki és süllyedt el egy teherszállító hajó júniusban, vegyi anyag rakománya pedig az eddigi legsúlyosabb tengeri pusztítást okozta a térségben.

Tisztázatlan körülmények között május 20-án gyulladt ki a szingapúri nyilvántartásba vett teherszállító. Összesen 1486 tartályt szállított, ebben 25 tonna salétromsavat és más vegyi anyagokat, valamint kozmetikumokat. Miután egy mentőcsapat megpróbálta elvontatni a part közeléből június 2-án, a hajó elsüllyedt.

Óriási pusztítás

A hajóról a tengerbe került méreganyagok eddig összesen 176 teknőst, 20 delfint és négy bálnát öltek meg. A tetemeket kisodorta a partra a víz, ahol önkéntes csapatok segítségével a hatóságok folyamatosan gyűjtik be őket. A hajó orosz kapitányát egyelőre nem helyezték hivatalos vád alá, de a kormány összesen 15 embert nevezett meg felelősnek az okozott kár miatt. Ők nem hagyhatják el az országot, amíg a károkat pontosan fel nem mérik. Amennyiben bizonyítják a természetkárosítást és meghatározzák a pontos mértékét, mindannyian természetkárosítás miatt kerülhetnek vád alá.

Emberi mulasztás

A tűz és a baleset okát egyelőre még nem lehet tudni, de elképzelhető, hogy a tavalyi mauritiusi tengeri katasztrófához hasonlóan itt is emberi mulasztás történt. Majdnem napra pontosan egy éve egy Mauritius partjainál hajózó tanker hajó által szállított üzemanyag ömlött a tengerbe és okozott hasonlóan óriási kart a tengerben. Akkor a kapitány térerőt keresve közelítette meg veszélyesen és gondatlanul a partot, hogy a legénység tudjon telefonálni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...