Mit jelent állatbarátnak lenni? Mit tudsz tenni mindennap, hogy te is az legyél?

Bartalics Fanni vendégposztja - "Régebben is nagy állatbarátnak tartottam magamat, de igazság szerint sosem tettem fel mélyebb kérdéseket ezzel kapcsolatban. Például, hogy nekem ez mit is jelent. Feltételhez kötöm ezt a kifejezést? Csak bizonyos állatokat szeretek? Hogyan tudnám őket mind szeretni? Tényleg tudatosan figyelek arra, hogy ne ártsak nekik?"

Hátizsákos utazóként Mexikó és Florida között ingáztam, amikor teljesen váratlanul egy kiskutya anyukája lettem. 2017 decemberében éppen megérkeztem Playa del Carmenre, ahol akkor már több mint 1 éve éltem. A floridai párkapcsolatom miatt azonban sok időt töltöttem az USA-ban. Ekkortájt inkább kalandorként éltem az életemet, mint sem készen álltam az anyaságra, de mikor egy kutya gazdit választ, akkor nincs visszaút. 

Sosem volt célom számomra extrém végletekig elmenni, illetve még ha el is mennék, akkor sem lennék 100%-ig biztos abban, hogy ahogy élek, az semmilyen állatot nem károsít. Éppen ezért nem is teszek ekkora nyomást magamra, de az biztos, hogy jó pár kérdést feltettem magamnak az elmúlt pár évben, amit a tapasztalat hozott. Most pedig ezekből szeretnék szemezgetni. Milyen szokásokat változtattam azért, hogy igazabbnak bizonyuljon az, hogy állatbarátként élek:

#1

Természetesen az első pont a hús, tejtermékek és a tojás. Ne aggódj, ez nem egy vegán propaganda lesz, ugyanis én fogyasztok valamennyi tojást és tejterméket. Húst ugyan nem, de kezdjük ott, hogy alapvetően nem ezen termékek fogyasztásával van a legnagyobb ellenérzésem, hanem azzal, ahogy készülnek. Amilyen körülmények között tartják az állatokat.

Jómagam is városi lány vagyok, nem mondom hogy könnyű, de nem lehetetlen odafigyelni. Nem is teljesen az állatok miatt döntöttem így, hanem magam miatt is, hiszen az a sok antibiotikum, amit egy gyári állattartásban nevelt állat kap(hat), a bebörtönzés és egyéb rossz körülmények okozta lelki sérülésekkel átitatott termékek, amiket nem vagyok hajlandó a testembe vinni.

Minimális az állati termék amit fogyasztok, de háziaktól veszem inkább, amit csak tudok, hiszen nem akarom a pénzemmel azt az ipart támogatni, amiben nem hiszek. Na most hogy hogyan tartja minden házi termelő az állatait, abban sem lehetek biztos. De ez az a rizikó, amit jobban bevállalok, mint hogy a boltit vegyem. Végül pedig inkább a helyi gazdaságokat támogatom a pénzemmel, mint sem a nemzetközi multikat.

A vegánsághoz pedig hozzátartozik, hogy nekem is az égnek áll a hajam azoktól, akik agresszíven kampányolnak, mert az ellenkezőjét érik el vele. Nem lehet egy húsevőre ráüvölteni, hogy a hús gyilkosság, mert csak többet fog enni. Ha példát szeretnék mutatni, akkor benne is van a szóban, példán keresztül hatok másokra. Szerintem fontos pont ez az állatbarátságban, mert csak ártok nekik ha agresszív érzelmekkel rontok az ellenkező oldalnak.

állatbarát

#2

Bőr termékeket sem vásárolok már. Ez megint csak a fentiekben leírtakból fakad, de nem érzem lemondásnak ezt. Mindegy is, hogy hogyan volt tartva az állat, én már abban a luxusban nőttem fel, hogy vannak alternatívák, amikből válogathatok állati bőr helyett. Hogy az amit választok helyette mekkora szennyezéssel jár, vagy mennyi állatot érint? Nem tudom, csak remélem, hogy kevesebbel.

#3

Lecseréltem szinte az egész fürdőszobámat organikus termékekre, illetve saját magam által készítettre. Miért? Mert nem hiszem, hogy egyetlen vízi élőlénynek sem ártok azzal ha vegyszert használok. Meg persze az egészségemnek is jobb. Tusfürdő helyett organikus vegán szappanom van, vagy a testápoló és hajpakolás helyett organikus kókuszolajom van. Kevesebbet ártok ezzel? Nem tudhatom, de a vízben egészen biztosan kevesebb szennyező anyagot kreálok, illetve műanyagmentesek a termékeim.

állatbarát

#4

Nem járok állatos cirkuszba, nem úszom delfinnel, nem megyek állatkertbe csak rehabilitációs központba és nem utazok elefánton nyaralásnál. Feltettem magamban egy kérdést évekkel ezelőtt: vajon melyik vadállat választja az emberek szórakoztatását önként? Az már csak hab volt a tortán mikor láttam min mennek keresztül ezek az állatok a betanítás alatt, illetve az hogy egy életen át be vannak börtönözve. Akkor már inkább megtekintem őket a természetes élőhelyükön ha tehetem, megnézem őket dokumentumfilmen, de nem adok pénzt azért, hogy támogassam az őket fogvatartókat. Mint említettem, ez alól a rehabilitációs központok kivételek.

#5

Végül, de nem utolsó sorban, igyekszem nem venni semmit, amiben nem ellenőrzött gazdaságból származó fa vagy pálmaolaj van.

Nekem állatbarátnak lenni nem csak azt jelenti, hogy csak közvetlen környezetemben lévő állatok mivolta érdekel, mert a vásárlásommal igenis hatásom van a távoli területekre is. Én személy szerint nem szeretem leredukálni az állatszeretetet a házi kedvencekre, mert végső soron mind egy otthont osztunk meg. Inkább megtanulok én is alkalmazkodni. Élni és élni hagyni.

Bartanics Fanni


Bartanics Fanni a hajóstoppos történetéről lett ismert itthon, illetve a latin-amerikai kalandjairól hátizsákkal, azonban a világjárás mellett személyiség fejlesztéssel, körutakkal és utaztatással is foglalkozik ma. Kutyusát, Choco-t, a mexikói Maja dzsungelből mentette 4 hetesen és azóta együtt utaznak mindenhová. A My Seven Worlds nevű blogja a testi-lelki-szellemi fejlődésről szól. Nyílt, közvetlen stílusa mellett pedig titkok nélkül mesél saját életéről, kihívásairól és megoldásairól. Állítása szerint a saját fejlődésének következtében egyre természet- és állatbarátabb életet kezdett el élni.


Choco Instagramja

Honlapon My Seven Worlds

Facebook oldalam

My Seven Worlds Instagram

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...