Saját KB bal
Saját KB jobb
magyarmezsgye.hu

Magyarországon van a világ egyik legnagyobb csincsilla prémfeldolgozó üzeme

Komáromban évente 80-100 ezer csincsillát tenyésztenek a szőrmeipar részére.

A divatipar legnagyobbjai már nemet mondtak a szőrmére, a luxusmárkák az elmúlt években sorra jelentették be, hogy nem dolgoznak többé semmilyen állat szőrével, sokan a valódi bőr használatát is elhagyták már. Ezeknek a divatházaknak már több mint 1000 felett van a számuk, de a szőrmebiznisz visszaszorításához ez sajnos nem volt elég. Továbbra is működnek prémtelepek, ahol kizárólag a szőrükért tenyésztenek bizonyos állatokat, legtöbbször borzalmas körülmények között.

Valamiért nagyon kevesen tudnak róla, de a világ egyik legnagyobb csincsilla tenyésztő és prémfeldolgozó üzeme éppen Magyarországon, Komáromban található és már 1978 óta üzemel. Több, mint 6000 anyaállat folyamatos elletésével évente 80-100 ezer  csincsillával „járulnak hozzá” a szőrmeiparhoz, mely egy irtózatosan nagy szám.

A telepen a csincsillák 40x30x50-es ketrecekben élnek 8 hónapos korukig és nagyjából ilyen idős korukban már le is ölik őket, mert bundájuk kölyökkorban a legjobb minőségű. A tenyészállatokat azután ölik le, miután már nem képesek szaporodni, nagyjából 4-5 éves korukban.

A Magyar Szőrmeellenes Liga készített beszámolót a telepről, illetve az állatok tartásáról, melyből az állatokra nézve borzasztó körülmények rajzolódnak ki:

„A kisméretű drótketrecekben az anyaállatok egyedül élnek, akkora fémgallért hordva, hogy a tenyészbakok által használt bejáratokat, melyen keresztül bemehetnek párzani (megerőszakolni), ne használhassák menekülésre. Ezekben a ketrecekben a mozgásigényüket képtelenek kielégíteni, és a drótból szőtt padlókon pedig lábaikon fájdalmas sebeket ejtenek. A csincsillák egy életre választanának társat, de a prémtelepeken 4 nőstény+1 bak a „hatékony”, mert négyzetméterenként így a leggazdaságosabb „termelni a szőrmét”. A bakoknak nincs saját ketrecük, egész életüket egy csőben élve töltik el, kivéve amikor párosodnak. Mivel a nőstények nem viselik el őket, így sem mozgás-, sem a szociális kapcsolattartási igényünk nincs kielégítve, ami miatt frusztráltságból adódó viselkedési zavarok és betegségek jelentkeznek náluk.
A tenyésztés során a tenyésztők nem figyelnek egyáltalán a beltenyészetes okozta problémákra (itthon csak a kutya- és macskatenyésztésben van tiltva törvényi szinten), így a közeli rokonságból származó genetikai betegségek miatt is szenvednek a prémtelepeken a csincsillák.”

A Magyar Szőrmeellenes Liga szervezésében augusztusban nagy szabású tüntetésre készülnek az állatvédők, melynek részletit ITT találod.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...