Saját KB bal
Saját KB jobb
shutterstock

Virunga. Itt nem csak a gorillákra vadásznak, hanem a gondozóikra is.

A Virunga Nemzeti Park Arfika legrégebbi és biológiai szempontból leggazdagabb nemzeti parkja.

Pár évvel ezelőtt megnéztem a Virungáról szóló dokumentumfilmet és már a moziból kilépve tudtam, hogy ezt a filmet nem fogom egyhamar elfelejteni. Nem véletlenül nyert összesen 54 díjat nemzetközi filmfesztiválokon és egy jelölést a 2015-ös Oscar-díjra, legjobb dokumentumfilm kategóriában.  Most nem erről a filmről szeretnék írni, de azért belinkelem a film trailerét, hátha kedvet kaptok hozzá:

A Virunga veszélyeztetett világörökségi helynek számít, mint a hegyi gorillák utolsó megmaradt élőhelye.  A Virunga Nemzeti Park – ahogy a neve is utal rá, a Virunga-hegységben található. Ez a nagyjából 80 km hosszú hegylánc három ország határán húzódik: Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Uganda.  Virunga élőhelye rendkívül változatos, melynek köszönhetően élővilága is szinte páratlan. 7900 km2-en terül el, élnek itt erdei elefántok, okapik, zsiráfok, csimpánzok, kafferbivalyok, nílusi vízilovak.

Ezt a páratlan állományt 1996-ban a kongói félkatonai szervezetek 95%-ban lemészárolták, szó szerint kipusztították, agyarak és az állatok húsa miatt. 

Virunga talán mégis a hegyi gorilláiról a leghíresebb és Diane Fossey-ról, az amerikai etológusról, aki 18 éven át tanulmányozta terepen a hegyi gorillákat, szó szerint együtt élt velük.  Diane Fossey 1985-ben kegyetlen gyilkosság áldozata lett és bár az orvvadászokra próbálták terelni a gyanút, sokak szerint nem ők ölték meg a tudóst. A Fossey-hoz és a virungai helyzethez közel állók szerint azok között kell keresni a gyilkosokat, akiknek Fossey kutatása “keresztbe tett” azzal, hogy meg akarta akadályozni a gorillák turisztikai kizsákmányolását. 

A területen nem csak orvvadászok végeznek pusztítást, hanem polgárháborúk, fegyveres összecsapások, fakitermelő és olajkutató cégóriások is tülekednek a természet kincseiért. Ebben a tülekedésben pedig az élővilágot, a természetet védő emberek mind ellenségek. Legyen az egy kutató etológus, egy parkőr, vagy az állam által kirendelt biztonsági szolgálat.  A Virungában az elmúlt 25 évben több, mint 170 gondozót és parkőrt öltek meg.  A legkritikusabb időszakban 9 hónapig zárva is volt a park a látogatók elől.

Pár hónappal ezelőtt az “év szelfijének” kikiáltott fotó is itt készült (a jobb oldali), amit már biztosan láttatok, hiszen bejárta az internetet. Azt viszont kevesen gondolnák, hogy ezen a fotón tulajdonképpen minden szereplő életveszélyben van.

Ennek a szelfinek köszönhetően Virunga a figyelem középpontjába került, az emberek elkezdték követni a Facebook és Twitter oldalaikat, majd döbbenten olvasták a halálhíreket ugyanitt és rácsodálkoztak: hogyan lehetséges ez egy nemzeti parkban?

Egyre többen kezdik követelni az egyedülálló park állatainak és dolgozóinak komoly védelmét, a biztonság megteremtését, kontrollt és ha kell, akkor nemzetközi összefogás létrehozását.

Jelenleg ez a petíció   fut az ügy érdekében, melyet eddig lassan 150 000-en írtak alá. A helyzet továbbra is aggasztó mind az állatok, mind a gondozóik és parkőrök számára is, a hatóságok pedig egyelőre tehetetlenek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotók: stock, FB/Virunga

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...

Weboldalunk a felhasználói élmény növelése érdekében sütiket használ. Elfogadom Tovább olvasok