Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Todd Cravens on Unsplash

A szürke bálnák emberek segítségét kérik bőrük ápolásához

A The Guardian online kiadása csütörtökön számolt be arról a különös megfigyelésről, amely szerint a szürke bálnák (Eschrichtius robustus) odaúsznak a csónakokhoz, hogy az emberek megszabadítsák őket a testükön élősködő parazitáktól.

A bálnák rendkívüli viselkedését a mexikói partoknál, az Ojo de Libre lagúnán készült videón rögzítették. A felvételen az látható, ahogy egy férfi egy kis csónakban ülve leszedi a bálna fejéről a kis rákszerű lényeket, amelyeket bálnatetveknek neveznek. A férfi elmondása szerint rendszeresen megteszi ezt a hozzá forduló bálnákkal, mert izgalmasnak találja. Először csak kíváncsiságból távolított el egy élősködőt a közelben úszó bálnáról, de amikor az visszatért, további parazitákat távolított el, és ugyanaz a bálna ismételten visszajött hozzá, valószínűleg azért, hogy „ápolást” kapjon.

Mik azok a bálnatetvek?

A bálnatetvek a bálnák fejébe kapaszkodnak. Egyrészt hasznosak, mert elfogyasztják a bálna testén megtalálható algákat, másrészt azonban irritálják a bálnát, mivel élősködnek a hámló bőrén és sebein. A területet jól ismerő brit zoológus, Mark Carwardine szerint a szürke bálnák összetett viszonyban vannak ezekkel az élősködőkkel. Carwardine elmagyarázta, hogy a bálnák bőre rendkívül érzékeny, és ezek a kis lények éles karmaikkal belekapaszkodnak, ami „őrületbe kergeti” az állatot.

A 15 méteresre is megnövő szürke bálnák különösen fogékonyak a parazitákra. Carwardine szerint valószínűleg nem bánnák, ha valaki néhányat leszedne róluk, de hogy tényleges hatást érjenek el, több száz parazitát kellene eltávolítani a bőrükről.

Hozzátette, hogy mivel ezek az élősködők az elhalt bőrt és szöveteket fogyasztják, inkább szimbiontáknak lehetne őket nevezni, mivel mindkét fél hasznot húz a közös életmódból. A szürke bálnák akár 80 évig is élnek, így elképzelhető, hogy azok a példányok, amelyek már átéltek a 20. századi bálnavadászatokat, alkalmazkodtak az emberrel való interakcióhoz.

Sajnos a szürke bálnák néhány veszélyeztetett populációja a vadászat, az éghajlatváltozás és a tengeri szennyezés miatt fennmaradásukért küzd. Az elmúlt évtizedekben azonban egyes területeken a populációk növekedést mutatnak, ami a védelmi intézkedések eredménye lehet. A nemzetközi együttműködés és a védelmi területek kialakítása továbbra is kulcsfontosságú a szürke bálnák fennmaradásához és jövőjéhez.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: MTI, The Guardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...