Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyanevek Gyűrűk Ura rajongóknak

Bodri, Picúr és Rex – talán ez a három legnépszerűbb kutyanév hazánkban. Úgy tündökölnek a kutyanevek egén, mint az állócsillagok. Nincs is ezzel semmi gond, nem véletlenül vannak jól bevált klasszikusok. Ha viszont különleges kutyanevet keresel, akkor az alábbi Gyűrűk Ura inspirálta válogatásban érdemes böngészned. Összegyűjtöttük a legjobb tolkieni fiú- és lányneveket az angol és a magyar nyelvű kiadásokból. A nevekhez egy kis magyarázatot is mellékeltünk, így ha megszólítanak a futtatóban, nem kell zavarba jönnöd.

Tolkien
J. R. R. Tolkien (1916)

A nyelvzseni J. R. R. Tolkien számos különböző nyelvről tesz említést a műveiben. Külön nyelve van a törpéknek, a tündéknek és a hobbitoknak is. Minden nyelv mesterséges, Tolkien saját szüleménye. Fellelhetők bennük saját kedvenc beszélt nyelvei, így a wales-i vagy a finn hangzásvilága és szótana. A számos nyelv közül a „hétköznapi tünde”, azaz a sindarin nyelv a leginkább kidolgozott, olyannyira, hogy a nyelvek iránt fogékony Tolkien-rajongók akár meg is tanulhatják.

Arwen

A tündék gyönyörű hercegnőjének nevéhez talán nem is szükséges különösebb ajánló. Szép hangzású és könnyen kiejthető név, jelentése: nemes hölgy. Arwen félig tünde, de a szerelméért lemond a tündék halhatatlanságáról, és az emberi sorsot választja.

 

Aragorn

Arwen szerelme, majd később férje, a Gyűrű Szövetségének tagja. Vándorként is ismert, vagány és bátor vezető. Remekül illik kalandor ebekhez.

Bilbó

Zsákos Bilbó, a hobbit igazi kalandor. Ő találja meg az Egy Gyűrűt, majd önként lemond róla, hogy békében élvezze a nyugdíjas éveit. A gyűrűt pedig unokaöccsére, Frodóra hagyja, és ezzel kezdetét veszi a filmtrilógiából ismert történet.

Boromir és Faramir

Denethor fiai, testvérek. Boromir tagja lesz a Gyűrű Szövetségének, de megkísérti a gyűrű. Később az orkok nyílvesszőinek áldozata lesz. Faramir csak futólag találkozik a gyűrű őrzőivel. Segítséget nyújt nekik, ami miatt megsebesül, de jóra fordul a sorsa, hiszen lábadozása során ismerkedik meg szerelmével. Kutyatesóknak, akik külsőre mint két tojás, találó nevek.

Éowyn és Éomer

Szintén testvérpár, Théoden király unokahúga és unokaöccse. Éowyn vakmerő és bátor, a háború alatt titokban harcol, súlyosan megsérül. Lábadozása során találkozik Faramirral, akihez később feleségül megy. Éomer Gondor oldalán harcol a háborúban, később Rohan királyaként szövetséget köt Aragornnal (akkor Elessar király).

Frodó

A Gyűrűk Ura trilógia kedves és kissé esetlen hőse, aki apró hobbitként átkel minden veszélyen, hogy beteljesítse végzetét. Mind a könyvben, mind a filmekben olyan karakter, aki gyengeségei ellenére is belopja magát a szívekbe.

Gandalf

Mágus, aki nem csak tanulmányozza a félszerzeteket, de barátja is lesz a hobbitoknak. Elkíséri Bilbót, majd később Frodót is; a Gyűrű Szövetségének tagja. Szürke Gandalfként ismerjük meg, majd Fehér Gandalfként születik újra.

Legolas

A női szívek elrablója – legalábbis a filmekben Orlando Bloom által megszemélyesített karaktere – igazi tünde lovag. A Bakacsinerdő hercege, a Tündekirály fia. A történet végén legjobb barátjával, a törp Gimlivel hajózik el.

Peregrin

Más néven Pippin, egy huncut hobbit, akinek kalandos élete volt. Orkok fogságába esik, tagja lesz a Gyűrű Szövetségének és Mordor ostrománál is ott van. A kis hobbitot halála után Elessar király mellé temetik el. A Peregrin név egyébként valódi, Szent Peregin szervita szerzetes a rákos betegek védőszentje.

Primula

Kedves hangzású virágnév, a kankalinfélék latin neve. A tolkieni világban Frodó édesanyját hívták így.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://ng.hu/kultura/2003/12/12/hogyan_keletkeztek_a_gyuruk_ura_nyelvei/; http://volgyzugoly.uw.hu/konyvtar/szereplok.html; https://www.babynames.com/lists/lord-of-the-rings.php
Képek: Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91603, pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...