A kutyásokon nem fogott ki a New York-i metró szabálya, minden kutya belefér egy táskába

New Yorkban a tömegközlekedéssel utazó kutyákra egyetlen szabály vonatkozik: állatot csak úgy lehet utaztatni a metrón, ha egy táskában vagy hordozóban van. A szabályalkotó viszont nem számolt a gazdik leleményességével.

kutyabarat kutya kutyabarát

Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni itt Magyarországon, hogy túl szigorú szabályozás vonatkozik ránk, kutyásokra. Közterületen csak pórázzal lehet közlekedni, tömegközlekedésen szájkosarat kell tennünk kutyánkra. A New York-i metró szabályzatát elnézve, a budapesti kutyás intézkedések már nem is tűnnek olyan szigorúnak. Igaz, ott csak egy szabály létezik – csak táskában, vagy hordozóban vihetsz be kutyát a metró területére.

kutyabarat kutyabarát kutya

A szabály megalkotója nem gondolta túl ezt a meghatározást, hiszen semmilyen más kritériumot nem fogalmazott meg a szigorú intézkedésben. Így az sem lett meghatározva, hogy mekkora táska, milyen hordozó, mekkora kutya és mit jelent pontosan az, hogy táskában vagy hordozóban. Kilóghat innen valamilyen testrész? Esetleg mind a négy láb? Vagy szigorúan csak egy nózi? Vagy talán annyi sem? Csupa-csupa kérdés, amikre a gazdik nem kaptak választ. Így nem maradt más hátra, minthogy saját értelmezésük szerint táskába tegyék kutyájukat és elinduljanak metrózni.

kutyabarat kutyabarát kutya

A jogalkotó a gazdik agyafúrtságán kívül még egy dolgot felelőtlenül figyelmen kívül hagyott, mégpedig a nagy kék ikeás zsák létezését. Mindannyiunk ikeás zsákját. Nagy hiba volt. Abból a szempontból bizonyára, hogy távol tartsák a nagyobb testű kutyákat a tömegközlekedéstől.

kutya kutyabarat kutyabarát

Mégis köszönettel tartozunk a hanyagul megfogalmazott szabály kitalálójának, hiszen ilyen vicces, kedves, leleményes és irtó cuki bezacskózott és betáskázott kutyákkal soha nem találkoztunk volna, ha jobban körbejárják ezt a témát.

kutyabarat kutyabarát kutya

Mielőtt végignézed a képeket és jót hahotázol, egy pillanatra ismételjük át, hogy a BKK járatain hogy utazhatsz kutyával:

  • kistermetű kutyát zárt boxban vagy táskában lehet szállítani, minden más esetben (nagyobb testű kutya) pórázon és szájkosárral
  • szájkosárnak számít minden olyan eszköz, mely megakadályozza, hogy a kutya bármiben vagy bárkiben kárt tegyen
  • kézben is lehet vinni a kutyát, de akkor is kell a szájkosár és a póráz
  • egy utas csak egy kutyát szállíthat egyszerre
  • mozgólépcsőn kézben kell szállítani a kutyát! Ez nem csak jó tanács, hanem szabály!
  • a kutyának egy teljes árú menetjegyet kell váltanod, de ha kézipoggyászként viszed, zárt boxban, akkor ingyenes az utazása
  • mindig legyen a gazdinál a kutya érvényes oltási igazolványa.

 

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

képek forrása: eatliver.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...