A PETA-t perelték, mert a szervezet begyűjtötte és elaltatta egy 9 éves kislány kutyáját

A világ egyik legnagyobb állatvédő szervezetének egyre kopik a feddhetetlen hírneve: a PETA-nak most bíróság előtt kellett felelnie, amiért 3 évvel ezelőtt begyűjtötte és azonnal elaltatta egy kilenc éves kislány kedvencét. 

 

 

A People for the Ethical Treatment of Animals nevű amerikai szervezetnek nem ez az első ügye, számos támadást kap többek között a hatalmas mértéket öltött altatással, amit állítólag a begyűjtött kutyákon elvégeznek. Miközben a PETA az egyik legharcosabb szervezete az állatvédelemnek, számos hasznos kampányt folytatnak nagyon fontos ügyekben – olykor igencsak megrázó szembesítésekkel és média kampányokkal, mégis kezdi halmozni a támadási felületeket. Legfőbb tevékenységeik a kölyök gyárak, a szőrme kereskedelem és az állatkísérletek ellen folynak, de közben Virginiában – Norfolkban saját menhelyet működtetnek, és olykor úgy tűnik, tetteikkel saját maguknak mondanak ellent. (Az egyik kampányuk szerint a segítő és terápiás kutyák képzése és tartása is állatkínzás).

2014-ben történt az eset, mikor a szervezet önkénteseit egy Virginiában lévő lakókocsipark közelébe riasztották, mert a tulajdonosnak meggyűlt a baja a kóbor állatokkal. Ekkor gyűjtötték be Mayát is, egy család csivaváját, aki akkor felügyelet nélkül volt.

A törvények értelmében a begyűjtött, gazdátlan állatok esetében kötelező 5 napot várni, hátha a tulajdonos jelentkezik érte, csak utána jöhet szóba az altatás. A szervezet rögtön a begyűjtése után, még aznap elaltatta a kislány kutyáját.

Cynthia apukája, Wilber Zarate azonnal beperelte a PETA-t, a férfi szerint a szervezet nagyon széleskörűen és rugalmasan alkalmazza az altatás szabályait, mint eszközt, még egészséges kutyáknál is.

A szervezet visszautasította a vádat, szerintük csak egy szörnyű hiba történt akkor, 2014-ben. Két önkéntesük a kóbor állatokkal együtt Cynthia Zarate karácsonyra kapott kedvencét is begyűjtötték. Arról már nem szólt a magyarázat, hogy miért nem várták ki az öt napos határidőt.

Végül a két fél közös megegyezéssel zárta le a pert: a szervezetet 500 dollár (129,000 forint) bírságra ítélték, egy helyi állatvédő szervezetnek Maya, az elaltatott kutya tiszteletére 2,000 dollárt kellett adományozniuk, a család pedig 12,5 millió forintnak megfelelő – 49,000 dollár kártérítést kapott tőlük(eredetileg 7 millió dollárra – 1,813 milliárd forint – pereltek).

A PETA saját virginiai menhelyén állítólag kissé túl gyakori a végleges módszer: a beteg vagy a vadabb állatokat, akiknek rosszabbak az esélyeik új otthonba kerülni, egyszerűen elaltatják. A szervezet arra hivatkozik, hogy náluk azért rosszabbak az altatási arányok, mert sokszor olyan állatok kerülnek hozzájuk, akiket már más menhelyek nem vállaltak. Azzal is érvelnek, hogy évente 25,000 kutyán segítenek, sokat saját költségen ivartalanítanak. Az altatásmentes menhelyek között azonban erősen megkérdőjeleződik a szervezet menhelyének altatás politikája, miután 2016-ban körülbelül 2000 kutyából mintegy 1400-at elaltattak.

A szervezet bocsánatot kért a családtól.

 

 

Cikkajánló:

Örökbefogadók, akik először látják választott kutyájukat

Quingdao városa bevezeti az „egy kutya elvét”

A cuki reklám sötét oldala

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Guardian
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...