A cuki reklám sötét oldala

Hamarosan itt a karácsony, ezt jelzi az is, hogy elkezdődött az ünnepi reklámszezon. Ilyenkor minden eladható, pláne ha habos cukormázzal van körítve.  Az általunk is megosztott John Lewis&Waitrose, ünnepet célzó kisfilmje hamar kritikus fülekre talált, teljes joggal, ugyanis a nagy közönség számára egyáltalán nem tálalt részletek derültek ki az üzletláncról. 

A kotorékvadászat kegyetlenségei ellen fellépő Stop the cull szervezet tiltakozását fejezte ki a reklám ellen egy új verzió, ún. remake készítésével, hangoztatva, hogy a megható – vicces – állatkedvelőkre ható reklámot használó cég rendszeres vásárlója olyan farmoknak, melyek vadászatra épülnek és/vagy fizetnek az állatok csapdázásáért.

A videót tömegesen titulálják a világ skizofrén lenyomatának: az egyik oldalon a vadvilág irtása, gyilkolása, kínzása áll, de ugyanezen állatok cukisága szabadon felhasználható, mikor egy trambulint kell eladni.

A legendás Queen tag, Brian May alapítványa, a Save Me már a megjelenés napján nemtetszését fejezte ki, képmutatónak nevezve az üzletláncot a reklámmal kapcsolatban a Twitteren, és kampányt indított  a karácsonyi reklámszezon üzletláncok sugallta érzelmek profitorientáltsága ellen, hangsúlyozva, hogy a humanizmus nem csak karácsonyra szól, hanem alapérték.

A PETA állatvédő szervezet már 2013-ban meghirdette a fekete péntek elnevezés nyomán a „Kegyetlenség-mentes pénteket”: összegyűjtötték azokat az üzletláncokat, akik minden esetben kerülik az állatokon tesztelt termékeket, és arra buzdítottak mindenkit az ünnepek közeledtével, hogy csakis kegyetlenség-mentes ajándékokat vásároljanak – ami a mai világban nem is olyan egyszerű, mint ahogy először gondoljuk.

Az újravágott videó érzelmeket dúlhat fel, de érdemes megnézni, mert elgondolkodtat: tükröt mutat ahhoz, hogy az állatszeretet nem áll meg házikedvenceinknél és a karácsonyi cukormáz is lehet hamis.

 

Ha fontosnak tartod a témát, ezek is érdekelhetnek:

Kedves természetért cserébe kísérleti labor

Miért kivételesen ritka a szabadságvesztés büntetés az állatkínzás jogkövetkezményeként?

Állati jogok

 

 

Káldi Szilvia, ViNyL

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...