Több napos kutyás gyalogtúra? – Ezekre lehet szükséged

Varjas Gabriella, a MiraDonna.hu utazós blog szerzője gyakran gyalogtúrázik családjával. Akár egy, akár többnapos túrára indulnak, kutyájuk, Mangó elmaradhatatlan túratárs. Hasznos tanácsait érdemes megfogadni, ha kutyánkkal tervezünk egy hosszabb gyalogtúrát.

Eleinte csak 1 napos kirándulásokra vittük magunkkal Mangót. A hosszabb kutyás, nomád túra fő akadálya sokáig az volt, hogy nagytestű eb lévén az ő több kg-nyi kajáját is nekünk kellett volna cipelni, márpedig egy ilyen túránál minden deka súly számít. A megoldás egy speciális kutyahám/hátizsák lett, amiben Mangó is tudja vinni a cókmókját. A segédeszköz bevált, és az erdélyi hegyekben a pásztorkutyás helyzeteket is jól tudtuk kezelni.

– A hátizsák többféle méretben is kapható, így kisebb kutyák is túrázhatnak a gazdáikkal, de velük értelemszerűen csak a vétagjaiknak megfelelő terepviszonyok között érdemes túrázni.

– A hám/hátizsák felhelyezésekor fontos ügyelni rá, hogy a hám ne lötyögjön, de ne is legyen túl szorosan rögzítve a kutyára. A hátizsákkal, súllyal való közlekedést otthon sétával, majd kisebb kirándulásokon gyakoroltuk, mielőtt hosszabb túrára mentünk. Mangónak először furcsa volt, hogy „megszélesedett”, és nekiment pár dolognak, de hamar megszokta és megtanult vele ütközésmentesen közlekedni.

– A kutya által hordozott súlyt szimmetrikusan osszuk el a két oldalon

– A hátizsák gyártója szerint a kutya maximum a testsúlya 25%-ának megfelelő terhet tud elvinni. Természetesen nem pakoltunk rá ennyi súlyt. Mangó 40 kg, egy 3 napos túrára 3 kg száraztápot vittünk, plusz ha nem volt útközben sokáig várható forrás, 2 l vizet vitt még. Ő vitte a hátizsákjában a saját pórázát is, amire lakott területre beérve szükség van.

– A hátizsák tartalmaz két literes összenyomható műanyag tömlőt, amiben a kutya vizet is tud vinni. Hegyi túránál erre legtöbbször csak a biztonság kedvéért van szükség, hiszen az útbeső pocsolyákból, forrásokból útközben folymatosan iszik a kutya.

– Hasznos eszköz még egy kis koronggá összenyomható vízhatlan anyagból készült, könnyen mosható etető/itatóedény. Ez helyettesíthető egy műanyag tálkával is.

– Mivel mi sokat megyünk Mangóval túrázni vettünk egy olyan sátrat is, aminek hosszabb előtere van. Ebben vízmenetesen tudjuk tárolni a hátizsákokat, cipőket, szeles viszonyok között lehet benne főzni, és Mangó is tud ott kényelmesen aludni.

– Mindig kezeljük a bundáját kullancsellenes szerrel és bolhanyakörvet adunk rá.

Ausztriai és svájci túrákra is visszük magunkkal Mangót, ahol nem szokás az erdőben sátrazni. Arrafelé egész más a kutyákhoz való hozzáállás. Természetesen mindig megkérdezzük előre, vihetünk-e kutyát egy osztrák hegyi menedékházba, de eddig mindenhol örömmel fogadták.

– Vízigényünk a két kutyával és 3 fővel egy hegyi túrán tekintélyes, napi 10 liter. Ezt útközben a forrásokból vételeztük, és forralással illetve szűréssel, fertőtlenítőszerrel kezeltük.

– Erdélyben a kóbor kutyák és a hírhedt medvék távoltartására is előnyös, ha kutyával vagyunk. A medvének nagyon jó a szaglása, ha megérzi, hogy kutya van velünk, valószínűleg sátrunk helyett máshol néz elemózsia után.

Nálunk az egész családnak nagyon nagy élmény, hogy Mangó is a család teljesjogú tagjaként jön velünk túrázni. Mangónak nagyon nagy mozgásigénye van. Futni is rendszeresen viszem. Láthatóan nagyon élvezi a túrázást is, imádja a határtalan, póráztalan szabadságot, hogy kedvére rohangálhat.

– De ahogy bármilyen közösségi térbe, a természetbe, erőkbe, hegyekbe is csak jól szocializált, jól behívható, a gazdájához nagyon erősen kötődő kutyát érdemes elvinni. Ha a kutyánk az első megpillantott vad után ered az erdőben és van rá esély, hogy soha többet nem látjuk, akkor nem a  legjobb ötlet túrázni vinni.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: MiraDonna.huMiradonna Facebook
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...