Kutyamérgezések – az azonnali segítség életet menthet

Pár nap leforgása alatt Székesfehérvár már másodszor kerül a kutyás hírek középpontjába. Nemrég számoltunk be arról, hogy a feol.hu Nyakas Gábor kutyakiképzőt kísérte el egy népszerű fehérvári kutyafuttatóba, hogy utánajárjanak – a kutyások és nem kutyások között talán a legnagyobb vitát kiváltó – kutyagumi helyzetnek. Mint az a korábbi cikkből is kiderül, a végeredmény elég siralmas.

Most pedig egy újabb, sajnos „örökzöld” téma, a kutyamérgezés kapcsán olvashatunk újra Magyarország egyik legnagyobb városáról, szintén a feol.hu írásában.

Úgy látszik, minden év a mérgezésekkel indul, tavaly januárban egy fővárosi eset kapcsán  vettük számba a leggyakrabban előforduló mérgezéseket. Szakértők segítségével igyekeztünk tanácsot adni, arra, hogy mely esetekben és hogyan tudunk a leggyorsabb segíteni kutyánkon, addig is, amíg eljutunk az állatorvoshoz, hiszen sokszor az azonnali beavatkozás életet menthet.

A kutyatartók örök félelme, hogy alattomos, rossz szándékú emberek megmérgezik Kedvencüket. Időről – időre országszerte olvashatunk szomorú esetekről, úton-útfélen elrejtett különböző mérgeket tartalmazó – kutyánk számára ínycsiklandozó – falatokról. Azok az esetek sem ritkák, ahol egyenesen a kutyás kertbe dobják be a mérget. Sokszor a gazdi csak azt veszi észre, hogy a korábban makkegészséges kutya láthatólag „minden ok nélkül” hány, étvágytalan, vagy sántítani kezd.

A megelőzést illetően száz százalékos módszer nincs, de megfelelő tréningezéssel nagyban csökkenthető annak az esélye, hogy a kutya mérgezett ételt vegyen fel  – szögezi le Nyakas Gábor kutyakiképző a feol.hu cikkében. A kutyaiskolákban kaphatunk segítséget ahhoz, hogyan tanítsuk meg a kutyát arra, hogy az utcán ne egyen fel semmit, vagy ne fogadjon el idegenektől ételt. Természetesen az otthoni tréningek és a következetesség elengedhetetlen a tanításhoz, de megéri a „fáradság”, hiszen csökkenthetjük a mérgezés valószínűségét.

Van néhány olyan anyag, ami szándékos és véletlen mérgezést is okozhat az állatoknak. Télen ilyen a fagyálló folyadék. Azt szoktam javasolni, hogy ha rosszul van az állat, azonnal vigyük orvoshoz. A fagyállónál például a tünetek jelentkezésekor megeshet, hogy már elkéstünk. Akkor van igazán esély az állat túlélésére, ha észrevesszük, amikor fogyaszt belőle – hangsúlyozza a cikkben Csernavölgyi Anna, fehérvári állatorvos.

A jogi helyzet egyelőre nem ad túl sok mozgásteret a hatóságoknak. A kutyamérgezéses esetek egyedi mérlegelést igényelnek – tette hozzá Horváth Diána a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője. A cikkben nyilatkozó állatvédő szerint komolyabbra csak akkor fordulhat egy mérgezéssel kapcsolatos ügy, ha az állat elpusztul. Akkor állatkínzás miatt indulhat eljárás.

 

Korábbi cikkünk a témában:

Mérgezések: tünetek és teendők

 

Kutyabarát TIPP

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...