D. Tóth Krisztáéknál is családtag a kutya

„Nálunk a kutya családtag, így természetes, hogy fontos az ő egészsége és jólléte is.” D. Tóth Kriszta nagyon elfoglalt, a wmn.hu életmód és kultúra-magazin alapító-főszerkesztője, emellett könyveket ír, valamint az UNICEF magyarországi jószolgálati nagyköveteként is dolgozik. Az első dolog, ami eszünkbe jut róla, hogy mosolygós, csillogó szemű és mindig van egy jó kérdése. Most azonban beszél a felelős állattartásról, az állatok egészségéről és természetesen saját „kis” kedvencéről, Ringoról, a német dogról.

Honnan ered az állatszeretet?

Amióta az eszemet tudom, szeretem az állatokat. Amikor megszülettem, a szüleim a nagyszüleimmel laktak. Ahogy hazakerültem a kórházból, mellém szegődött nagyapáék fekete pulija, és soha többé nem tágított. 10-12 éves lehettem, amikor az első német dog a családba került. A fekete-fehér manteles Athos.

Ezért választottak most is ilyen nagytestű kutyát?

A férjemnek Angliában és nekem is Kaposváron nagytestű kutyánk volt – egymástól teljesen függetlenül, így nem is volt kérdés, hogy a közös kutyánk is dog lesz.

Milyen az élet egy ekkora kutyával?

Vicces, nyálas és imádnivaló. Ringo igazi karakter, egy kutyabőrbe bújt ember – akire úgy tekintünk, mint a fogadott fiunkra. Egy ekkora kutya esetén különösen fontos, hogy legyenek egyértelmű szabályok és határok, és azokat következetesen meg is tartsuk. De nekem még nem volt olyan kutyám, aki ennyire tudott volna szeretni és ragaszkodni, mint ő.

Ringo gyorsan beilleszkedett a családba?

Viszonylag gyorsan, de persze már az elején ki kellett alakítani a „falkaszabályokat”. Mivel tudtuk, hogy villámgyorsan meg fog nőni, és nagyobb, erősebb lesz mindannyiunknál, fontos volt, hogy kutyaiskolába járjunk vele és megtanuljuk kezelni egymást.

Hogyan, milyen mozgást végez Ringo a mindennapokban?

Minden reggel kiviszi valamelyikünk a közeli mezőre szaladni, sétálunk a környéken vagy épp focizunk vele az udvaron.

Volt-e nagy betegsége Ringonak? Ha igen, elmesélné, hogy mi történt?

Komoly betegsége hála az égnek nem volt, csak sérülése. Egyszer csúnyán fölszakadt a combja, amit ráadásul több alkalommal is össze kellett varrni, majd seblázat is kapott, szóval nehezen gyógyult meg.

Milyen gyakran járnak állatorvoshoz?

Nem tudnám pontosan meghatározni a rendszerességet, de ahányszor csak kell. Természetesen rendszeresen megyünk oltatni és féregteleníteni, de bármikor, amikor úgy látjuk, hogy Ringonak szüksége van rá.


Fotó: wmn.hu

Volt-e olyan eset, amikor valami miatt sürgősen állatorvoshoz kellett rohanni?

Nem kifejezetten sürgős, mintsem izgalmas és így utólag kicsit mókás eset volt, amikor begyulladt a körme, és annyira fájt neki, hogy nem engedett minket közel magához. Felhívtuk az állatorvost, aki azt javasolta, hogy adjunk neki egy enyhe nyugtatót és vigyük be. Igen ám, de a kutya szinte azonnal reagált a gyógyszerre, és kiterült a nappaliban. Így végül az állatorvos volt kénytelen kijönni hozzánk, mert az alvó Ringot nem tudtuk beemelni a kocsiba.

Járnak szűrővizsgálatra Ringoval? Ha igen, milyenre?

Amikor oltatni visszük, az állatorvos mindig megnézi a szívhangját. Egy ekkora testű kutyánál nagyon oda kell figyelni a szívritmuszavarokra. Emellett tisztában vagyunk azokkal a betegségekkel is, melyek a nagytestű kutyákat érintik. Ilyen például a csípőizületi diszplázia, ami bár örökletes, mégis fontos, hogy fel legyen rá készülve az ember, hiszen hallottam már olyan esetről, amikor már a kifejlett kutyusnak lett hasonló problémája.

Milyen tanácsa lenne az olvasók számára, hogyan vigyázzanak kedvencük egészségére?

Nem szívesen adok tanácsot – semmilyen témában, ebben sem. Azt inkább a szakemberekre bíznám. Én inkább csak kérek valamit: azt, hogy figyeljenek oda a háziállataik egészségére, a jelekre, arra, ha az állat „szól”, hogy baj van. Ugyanúgy, ahogy az emberek esetében, érdemes megelőző vizsgálatokra járni és rendszeresen ellenőrizni az állat állapotát.

Mennyire fontos Önnek, hogy a legmodernebb vizsgálatok is elérhetőek legyenek az állatok számára is?

Mivel nálunk a kutya családtag, az ő egészsége és jólléte is nagyon fontos nekünk. Fontos, hogy jó szakember kezébe kerüljön, és elérhető legyen számára minden szükséges vizsgálat. Jó hír, hogy most már nekik is elérhető az MR-vizsgálat, különösen nagy testű kutyák számára szűkösen volt eddig hozzáférhető. Az újonnan nyílt MR központban azonban akár Ringo is vizsgálható a berendezéssel, amellyel időben felderíthető több betegség is, amelyeket a kis kedvenceink nem tudnak jelezni nekünk, csak azt látjuk, hogy valami nincs rendben.

Milyen tanácsa lenne annak, aki nagytestű kutyát szeretne otthonra?

Akinek nincs humorérzéke és nem tud adott esetben magán is nevetni, annak ne legyen ekkora kutyája. Igen, Ringo nyálas és óriási, azt képzeli magáról, hogy ember, a kanapéra ül tévét nézni, néha pedig ölebként az öledbe akarja fészkelni magát. Extra méretű kutyapiszok-zacsi kell hozzá, és ha ott van, akkor nem lehet nem észrevenni. De közben imádja a családot és a gyereket, és persze mi is őt.

Az interjú a VetScan Kisállat Diagnosztika közreműködésével jött létre.


Fotó: VetScan Kisállat Diagnosztika

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Csatlakozz te is a Nemzetközi Állatmentő Mobil közösséghez! Töltsd le Te is az alkalmazást ingyen:

iPhone-ra: https://itunes.apple.com/app/findlost24/id949264435?mt=8

Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.findlost24

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...