Saját KB bal
Saját KB jobb
Rudy and Peter Skitterians képe a Pixabay -en.

Brutális számok a legális vadállat kereskedelemben

Virágzik a legális vadállat kereskedelem a világban, egy új riport brutális számokat tárt a nagyközönség elé.

Viszonylag ritkán esik szó a legális, tehát törvényes és engedélyezett vadállat kereskedelemről. Általában nagyobb publicitást kap az illegális vadászat és az ahhoz kapcsolódó orvvadászati tevékenység, melyet nagyon nehezen kontrollálnak a hatóságok.

Az illegális vadállat kereskedelem virágzik, de a tényleges forgalmát csak megbecsülni tudják a szakértők. A törvényes vadállat kereskedelemről azonban pontos adatok és információk állnak rendelkezésre. Ennek köszönhetően pedig mára az is bizonyossá vált, hogy milyen mértékben van hatással a globális ökoszisztémára, a vadállatok populációinak számára.

Döbbenetes számok

A Faunalytics által végzett kutatás szerint csak az elefántcsont kereskedelem elérte a két milliárd dollár forgalmat egy év alatt. 15 év adatait elemezték a kutatásban és hiteles adatokkal alátámasztott jelentésükben az áll, hogy 2000 és 2014 között összesen három milliárd valamilyen vadállatot, vagy annak részét szállították csak az Egyesült Államokba. Ez összesen kétmillió szállítmányt jelentett, 78 százaléka legális és törvényes szállítmány volt és jellemzően közvetlen a vadonból kerültek kilövésre az állatok.  A jelentés rámutat arra, hogy bár rengeteg szó esik az illegális vadállat kereskedelemről, az iparág nagy része bizony teljesen törvényes keretek között zajlik.

A világjárvány is változást hozhat

A koronavírus járvány érezhetően lelassította a folyamatot. Ez nem csak a járvány kirobbanásakor keletkezett szállítási nehézségek és korlátozások miatt történt, hanem a vadállatok kereskedelmének járványügyi kockázata miatt is. A COVID-19 rámutatott arra, hogy bizony a vadállatok komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek az ember számára.

A koronavírusoknak sokféle állatfaj lehet a forrása. A 2012-ben a közel-keleti légzőszervi szindróma járványát okozó koronavírus egy tevétől származott, 2002-ben pedig egy hasonló súlyos járványt okozó koronavírus a denevérről cibetmacskák közvetítésével terjedt át az emberre.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Onegreenplanet, Faunalytics

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...