Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A vadállat-kereskedelem drámaian csökkenti a fajok egyedszámát

Egy most megjelent, minden eddiginél átfogóbb és részletesebb tanulmány szerint vadállat-kereskedelem sokkal nagyobb mértékben csökkenti az egyedszámokat, mint azt eddig gondolták.

Tobzoska, orchidea, kaméleon

Ez csak néhány azok közül a fajok közül, melyek a nemzetközi vadállat-kereskedelem és egzotikus növény piac kedvelt termékei. A belőlük táplálkozó iparág évente több millió dollárt termel. Azt, hogy ez milyen drámai hatással van a biodiverzitásra és az egyes fajok egyedszámának csökkenésére, egy új kutatás eredménye mutatja be. A Nature Ecology & Evolution természettudományi magazinban megjelent tanulmány megállapította, hogy összességében az illegális és legális vadon élő állatok és növények kereskedelme 61,6 százalékkal csökkentette a fajok egyedszámát. A veszélyeztetett fajok 81 százalékos csökkenést szenvedtek el a kereskedelem miatt.

„Fajok ezreivel kereskednek folyamatosan, melyekből háziállat, tradicionális gyógyászati alapanyag vagy éppen luxusétel lesz. Azt, hogy ez ilyen mértékben befolyásolja a fajok egyedszámát, eddig nem tudtuk. ” – mondta David Edwards társszerző.

A vadon élő állatok kereskedelmével foglalkozó legtöbb tanulmány általában a piaci trendekre összpontosít, nem pedig arra, hogy milyen hatással van ez az egyes fajok egyedszámára és élőhelyére.  Az új kutatási módszer alapját az képezi, hogy összehasonlítják a kereskedelem által sújtott területeket olyan érintetlen helyekkel, ahol nem folyik vadászat ugyanazokért az állatokért vagy növényekért.  Mindkét helyen több számláló eszközt helyeztek ki, a mért adatokkal pedig megbecsülték az adott területen élő fajok populációit.

Minél messzebbre viszik, annál kevesebb van belőle

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a nemzetköz vadállat és növény kereskedelem sokkal nagyobb hatással van a fajok populációjára mint a helyi kereskedelem. Minél messzebbre szállítanak egy állatot az élőhelyétől, annál jobban csökken az egyedszáma.  Ami pedig igazán megdöbbentő, hogy a védett területeken sem mértek sokkal jobb számokat.  Ezeken a részeken a fajok populációja 56 – 70,9 százalékkal csökkent.  Évente nagyjából 100 millió növényt és állatot mozgat meg a nemzetközi kereskedelem, mely becslések szerint 4-20 millió dollár forgalmat generál.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mongabay.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...