Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyakaki – nincs kifogás!

Kutyás gazdiként biztosan napi szinten találkozunk a kutyakaki kérdéssel. Ahogy sok más kutyás témában, úgy ebben is megoszlanak a vélemények. Például arról, hogy hol és mikor kell összeszedni. Véleményekkel lehet vitatkozni, viszont tényekkel nem. Lássuk, hogy miért kell mindig összeszedni a kutya ürülékét, függetlenül attól, hogy hol van!

Ökológiai hatás

Néhány kutyatulajdonos azon a véleményen van, hogy a kutyakaki összeszedése csak lakott területen kötelező. Az erdőben, mezőn, a falu szélén nem kell összeszedni, hiszen „természetes dolog” és majd lebomlik. Sajnos ez nem így van. A kutyakaki nem „természetes” legalábbis, nem a természet része. A kereskedelmi forgalomban kapható állateledelek etetése miatt az ürülék olyan anyagokat tartalmaz, amelyek káros hatással lehetnek a környezetünkre. A természetes vízgyűjtő helyek (például folyók, tavak és patakok) nitrogén- és foszforszintjének növekedéséért például a háziállatok ürüléke felelős. (Második helyen, a műtrágyák után!). A vízminőség védelme érdekében tehát kulcsfontosságú lenne, hogy ne szennyezzük a környezetet a kutyák ürülékével. A kutyaürülékben található vegyi anyagok eutrofizációt okoznak, ami a víz elalgásodását és a vízi élővilág pusztulását okozza. Gondoljunk erre, amikor patak- vagy tóparton sétálunk!

Gyakori érv a kutyakaki erdőben hagyása mellett, hogy „De a vadállatok után se szedi össze senki!”. Miért kakilhatnak a vadon élő állatok az erdőben, de a kutyák nem?

Egyrészt, ahogy fentebb már írtuk, a kutyatápok összetétele miatt a kutyakaki veszélyes hulladéknak minősül. Másrészt, mivel egyre több kutyát tartunk, és egyre többet kirándulunk, sétálunk velük, egyre nagyobb probléma a természetben hagyott kaki is. Becslések szerint a kedvtelésből tartott kutyák évente 10,6 millió tonna kakit termelnek! A természetes ökoszisztémák nem arra lettek tervezve, hogy ilyen mennyiséggel elbánjanak. A vadon élő állatok erőforrásokat és tápanyagokat vesznek fel az ökoszisztémából, majd ugyanezeket az erőforrásokat és tápanyagokat visszaadják. Így egy zárt rendszerként működik egy-egy ökoszisztéma. Bármi, amit beviszünk – pl. az otthagyott ürülék – plusz terhelés a rendszernek.

Paraziták és betegségek

Az ökológiai ártalmak mellett a kutyakaki az emberek, a háziállatok és más vadon élő állatok egészségére is hatással lehet. Becslések szerint több mint 30, az emberre átvihető betegség (bakteriális, vírusos, parazita és gombás) a háziállatokhoz köthető. A paraziták és betegségek egyik leggyakoribb hordozója pedig nem más, mint a kutyák ürüléke.

Udvariasság

Ha mindezen érvek nem lennének elég meggyőzőek, gondoljunk csak bele abba, hogy másoknak az általunk hátrahagyott kakival szegélyezett ösvényen kell majd sétálni. Vagy éppen le szeretnének ülni a fűbe, és hopp, ott egy kutyakaki. Aki lépett már kakiba az tudja, hogy milyen kellemetlen érzés. Ráadásul, a kaki hátrahagyása egyfajta dominó hatást indít el. Ha látjuk, hogy minden tiszta kutyaürülék, akkor mi sem szedjük fel. Elég egy-két gondatlan gazdi, és egy szép napos hétvégét követően az összes kedvelt kirándulóhely tiszta kutyakaki lesz. Aminek következménye a természetes ökoszisztémákra és a fertőző betegségek terjedése tekintetében is káros. Ezért fontos, hogy mindig, mindenhol szedjük össze a kutyánk ürülékét!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.bindisbucketlist.com/post/the-scoop-on-poop-the-domino-effect-of-not-picking-up-your-dog-s-waste; Kép: Photo by Chris F: https://www.pexels.com/photo/two-adult-harrier-dogs-standing-beside-river-1144410/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...