Saját KB bal
Saját KB jobb

Igéző kiskutya szemek – egy új tanulmány cáfolja, hogy az ember miatt fejlődött ki az a bizonyos tekintet

Ha belegondolunk, kevesen tudunk ellenállni, ha az igéző kiskutya szemek ránk szegeződnek. Gyakorlatilag a kutyák szinte azonnal megkapják, amit szeretnének. Ez pedig, mondhatni, egy, a közös evolúciónk alatt kifejlődött, remekbe szabott manipulációs eszköz az ebek számára. Egy 2019-es tanulmány arról számolt be, hogy a farkasoknál teljesen hiányzik egy szemizom. Ez az izom a kutyáknál olyan finom arcmozgásokat tesz lehetővé, amelyekkel például igézően és rettentő cukin tudnak ránk nézni. Erre az eredményre alapozták azt a feltevést, hogy a „kiskutya szemek” egyenesen az emberrel való kommunikáció céljára fejlődtek ki.

Az elmélet az, hogy a kutyák az idők során úgy fejlődtek ki, hogy utánozzák az arckifejezéseinket. Ennek eredményeként pedig egy nagyon is emberhez hasonló, könyörgő tekintet fejlődött ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy megkapják tőlünk, amit akarnak. A feltevés alapja ugye az volt, hogy az ezt lehetővé tevő izom nem volt jelen a farkasoknál.

A következtetésnek ellent mond egy új felfedezés. Heather Smith, a Midwestern University kutatója és csapata egy elpusztult afrikai vadkutyát (Lycaon pictus) vizsgáltak. A kutatók azt találták, hogy a kiskutya szemek mimikát lehetővé tevő izom ugyanolyan fejlett volt, mint az emberrel élő kutyákban.

Ezt pedig tekinthetjük az elmélettel ellentmondó tapasztalatnak. Hiszen az afrikai vadkutya nem az ember mellett, azzal szoros közelségben fejlődött. Esetében nem beszélhetünk koevolúcióról, így olyan evolúciós előnyről sem, amelyet a kiskutya szemek kapcsán feltételeztek.

Ugyanakkor, ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell vetni az eddigi elgondolásokat. A 2019-es tanulmány első szerzője, úgy nyilatkozott, hogy az apró szemizmoknak köszönhető a kutya – gazdi kapcsolatban teljesen egyedi szemkontaktuson alapuló kommunikáció. Ami viszont csak a két faj között létrejött kapcsolat. A szemkontaktus a kommunikáció egy fontos formája az emberek között, a kutyák között azonban nem megszokott. A kutya – gazdi kapcsolatban a gyakorlati kommunikáció mellett érzelmi szerepe is van. Az emberekre megnyugtatóan hat, ha kutyájuk szemébe néznek, illetve a szemkontaktus erősíti a kötődést is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/puppy-dog-eyes-study?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C7SRVa8BlgF; Kép: Photo by Steshka Willems: https://www.pexels.com/photo/white-and-red-cavalier-king-charles-spaniel-puppy-close-up-photo-1407718/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...