Egy magyar vadász lőhette le a francia biciklisek kutyáját

Egy gyönyörű és különleges kutyát szeptember elsején lőtt le egy vadász Szalkszentmárton nevű település határában – írja Facebook oldalán Váradi Dávid. Ahogy írja: gazdái, egy végtelenül rokonszenves pár, Franciaországból bicikliztek egészen idáig, két kutyával. Nálam szálltak meg pár napig Budapesten és mentek is tovább az utánfutós bringáikkal. Úgy jöttek végig fél Európán, hogy a biztonságos, erdős szakaszokon a kutyák napi 20-30 kilométert futottak. Míg nálunk le nem lőtték az egyiket.

Részleteket sajnos nem tudunk, így csak Váradi Dávid bejegyzését tudjuk közölni, melyet a Facebook oldalára posztolt ki, Denis Tatone posztja alapján:

„Florence, a francia lány otthon pásztorként dolgozik, Mamadou a betanított pásztorkutyája volt. Nagy kutyás vagyok, de még életemben ilyen nyugodt, szófogadó, figyelmes állatot nem láttam. Tényleg egészen elbűvölő lény volt.

Úgy jöttek végig fél Európán, hogy a biztonságos, erdős szakaszokon a kutyák napi 20-30 kilométert futottak. Míg nálunk le nem lőtték az egyiket.

Borzalmas és elfogadhatatlan, hogy ilyesmi történhet Magyarországon. Szóbeli elbeszélésükből tudom, hogy harminc méterre se voltak a kutyától, amikor megölték: ez egyrészt veszélyes, másrészt hallania, látnia kellett a vadásznak, hogy az állat nem gazdátlanul kóborol. Embertelen és kegyetlen a szabályozás, ha nem kötelezi a vadászokat arra, hogy előbb szóljanak, szólítsák fel a kutya tulajdonosát, hogy fogja meg. Elképesztő, ha azonnal tüzelhetnek és sokat elárul az ország mentális állapotáról, hogy tényleg le is lőnek egy békésen szaglászó kutyát, csak mert megtehetik.

Mindez csupán méterekre történt az EuroVelo6 nevű nemzetközi bringaúttól – kötve hiszem, hogy szabadon lehet lövöldözni ott, ahol bármikor jöhetnek biciklis túrázók.

A nyomorult vadász, ez a bátor ember ezek után be sem várta a kiabálva felé futó fiút, hanem feldobta a kutya tetemét a pick up truck platójára és gyorsan elhajtott.

A rendőrség elhajtotta francia ismerőseimet azzal, hogy ja hát igen, ott nem szabadott volna elengedni a kutyájukat. Erre természetesen semmi sem figyelmezteti se a külföldi, se a magyar túrázókat.

Segítsetek nekem kideríteni, hogy „jogos” volt-e, a törvények betűje szerint legalább, ami itt történt, és ha nem, akkor hogyan lehetne felelőségre vonni a helyi vadásztársaságot.

Tegyünk valamit, hogy ne történhessenek ilyen tragédiák a jövőben. Ne lehessen csak úgy lepuffantani a kutyáinkat az itthoni erdőkben. A vadászoknak legyen kötelező előbb szóban figyelmeztetni és csak a vadakra tényleg veszélyes kutyákra lőhessenek – altató lövedéket. Érjük el, hogy legyenek többnyelvű figyelmeztető táblák, ha valahol valamiért szigorúan tilos elengedni a kutyákat. Csináljunk valamit, hogy ne az öncélú kegyetlenkedésről legyen híres Magyarország.”

Forrás: Váradi Dávid, Facebook / Denis Tatone

Természetesen, amennyiben tudunk, utánajárunk az esetnek. Tény, hogy az utóbbi 1-2 évben több hasonló szerencsétlenségről szereztünk tudomást, de nem hisszük, hogy általánosítani kellene. Reméljük, a hazánkba látogató külföldi kutyások igenis a magyar vendégszeretettel találkoznak, kutyabarát élményekkel térnek haza. Reméljük, mi, kutyások tudunk ebben segíteni.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...