70 méternyi metró pénz elég lenne a fővárosi kutyák problémájára

Mit tehetnénk Budapesten az évente több mint kétezer utcára kerülő állat méltóbb elhelyezése, örökbeadása és a felelős állattartás népszerűsítése érdekében? Bővíthető-e az Illatos út? – a valasz.hu cikkéből szemezgettünk, amelyből kiderül: a „kutyakérdést” 70 folyóméter metróból meg lehetne oldani.

Magyarországon közel kétmillió kutya él, melyből 1,6 millió regisztrált. Becslések szerint országszerte több mint százezer állat kóborol. Csupán a gyepmesteri telepeken húszezer állat várja reménykedve gazdáját. Hazánkban átlagosan minden második családban tartanak kutyát, de a tágabb környezetet is beleszámolva legalább a népesség 60 százaléka érintett az ügyben.

Az Illatos úton mindössze 94 férőhely áll rendelkezésre a kóbor és leadott állatok elhelyezésére. Bár az elmúlt években jelentősen javultak a körülmények, a telep folyamatosan túlterhelt, funkciójából adódó kereteit kinőtte.

Gyepmesteri telep, nem állatotthon

Az Illatos úton az állatok elhelyezésére szolgáló tágasabb, korszerűbben kialakított tér és szabad, zöld terület nem áll rendelkezésre. A valaha korszerűnek épült intézményben a folyamatos helyhiány miatt a belső kennelek fűtetlen kifutóiban is kutyákat kénytelenek elhelyezni. Az ebtelep honlapján látható, hogy 2001-től a látogatók száma évente folyamatosan csökken, és emiatt egyre kevesebb az örökbefogadás.

Mindez nem a fenntartó hibája, hiszen a dolgozók hozzáértéssel bánnak az ott lakókkal, és felkészült állatorvosok diagnosztizálják, gyógyítják az állatokat.

A számok nyelvén

– 2015-ben 19 511 kutya került be országszerte a gyepmesteri telepekre

– 19 511 kutyából 15 104 került gazdához, ez a bekerült kutyák 77 százaléka

– Az ebek kötelező egyedi jelöléséről szóló jogszabályhely 2012-es megjelenése óta több mint kétmillió kutyát regisztráltak az állami adatbázisban. Az ország ebállománya azonban becslések szerint csak 1,2-1,3 millióra tehető. Ennek az az oka, hogy nagyrészt azok a kutyák is szerepelnek a kétmilliós nyilvántartásban, amelyek külföldi tulajdonoshoz kerültek, valamint nagyszámú, időközben elpusztult eb is szerepel a rendszerben, akiknek halálát tulajdonosuk – a jogszabály ellenére – nem jelentette be a szolgáltató állatorvosnál.

Köszönjük a valasz.hu cikkírójának az összefoglalót!

Ez a helyzet külföldön:

Ilyen Venezuela, és Irán menhelye, valamint itt olvashattok egy indiai üzletemberről, aki 735 kutyát vitt haza, és egy kanadai úrról, aki saját otthonában biztosít helyet 45 menhelyi kutyának.

(kutyabarát.hu)

Forrás: valasz.hu
Fotó: Apai Márton
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...