Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Tajvan egy óriáspanda betegsége miatt segítséget kért Kínától

Tajvan és Kína kapcsolata az elmúlt években politikai okok miatt drasztikusan megromlott. Egy óriáspanda életveszélyes betegsége miatt azonban Tajvan segítséget kért Kínától.

Egy tajpeji állatkertben élő Tuan Tuan nevű óriáspandánál agyi sérülést mutattak ki MRI-vizsgálat során. Hogy pontosan milyen agyi elváltozásról van szó, arról nem közölt részleteket az állatkert. Az MRI vizsgálatra azért került sor, mert az óriáspanda viselkedésében változások történtek. Elvesztette az étvágyát, sőt egy közel 3 perces epilepsziás rohamot is kapott.  A tajpeji állatkert Kína segítségét kérte az állat megfelelő ellátásának és gyógyulásának érdekében.

Elmérgesedett viszony

Az eset azért különös, mert Kína és Tajvan között az elmúlt években nagyon megromlott a viszony. Különösen azóta, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusban látogatást tett Tajvanon. Kína saját területének tekinti Tajvant, pedig a sziget régóta autonóm közigazgatással rendelkezik. Peking azon dolgozik, hogy a szigetet újraegyesítse Kínával. Pelosi látogatását követően egy sor kínai hadgyakorlat kezdődött Tajvan közelében. Úgy tűnik, hogy ezeket a körülményeket sikerült félretennie azoknak az embereknek, akiknek kizárólag az óriáspanda egészsége és gyógyulása számít.

Pandadiplomácia

Az is hozzátartozik a mostani párbeszédhez, hogy Tuant Tuant és párját Jüan Jüant Peking adományozta Tajvannak 2008-ban, a jóindulat jelenként. Kínában a „pandadiplomácia” nagy múltra tekint vissza. Egy-egy panda adományozása minden esetben valamilyen üzenetet is közvetít a befogadó ország felé. Tuan Tuan és Jüan Jüan neveinek kombinációja például újraegyesítést jelent, ez volt a finom üzenete a Kínai Kommunista Pártnak Tajvan felé, amikor az óriáspandákat ajándékba adták.

Kína segít

Úgy tűnik,  a kínai szakemberek segíteni fognak az  óriáspanda gyógyításában. Csu Feng-lien, pekingi kormányzat tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője megerősítette a  hivatalos megkeresését. Egészen pontosan a kínai Szecsuan tartomány székhelyén, Csengduban működő óriáspanda-központot kérték fel  (GPPRC) Tuan Tuan állapotának megvizsgálására. A China Daily (a Kínai Kommunista Párt lapja)  pedig szerdán arról számolt be, hogy a kínai szakemberek hajlandók műszaki-technikai támogatást nyújtani és segíteni a tajvani óriáspandán.

Korábban is volt már kommunikáció közöttük

A tajpeji állatkert szóvivője szerint a megkeresés és a segítségnyújtás nem új keletű dolog az állatkert és a központ között. A két fél eddig is szorosan együttműködött a pandák gondozásában és folyamatosan megosztották egymással tapasztalataikat. Akkor is kaptak kínai segítséget, amikor a pandák bocsokat hoztak világra. Tuan Tuan és Jüan Jüan 2013-ban és 2020-ban is egy-egy utódnak adott életet. A szabadon élő óriáspandák átlagos élettartama 14-20 év. Érdekesség, hogy fogságban sokkal tovább élnek a Természetvédelmi Világalap (WWF) adatai szerint. Tuan Tuan idén augusztusban múlt 18 éves. A világ legidősebb, fogságban élő pandája An An volt, aki 35 évesen, idén júliusban halt meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...