Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezekből a jelekből korán felismerhető, hogy a kutya nem szereti a gyerekeket

Nem minden kutya szeret gyermekek közelében lenni, és ezért sokszor a gazdik saját magukat teszik felelőssé.

A leggyakrabban talán azoknál a kutyáknál figyelhető ez meg, akiket már felnőttkorban fogadtak örökbe, és valamilyen korábbi rossz tapasztalat miatt kerülik a gyerekeket. Persze hibás nevelés és szoktatás eredménye is lehet, ha egy kutya nem gyerek kompatibilis. Lehet javítani a helyzeten, de először is fel kell ismerni a jeleket és tudatosítani a problémát.

Gondos örökbefogadás

A legtöbb állatmenhelyen örökbe adás előtt a gondozók megpróbálnak kialakítani a kutyáról egy képet, feltérképezik tulajdonságait, temperamentumát, kezelhetőségét, tulajdonságait.  Ezeknek az információknak a tudatában van a legnagyobb esély arra, hogy a kutya megfelelő helyre kerüljön, és nem vigyék vissza egy kis nehézség után a menhelyre. Az ideiglenes befogadás nagy segítség ebben a folyamatban. Egy figyelmes befogadó hamar meglátja, hogy a kutya milyen viszonyban van a macskákkal, gyerekekkel, nagyobb társasággal, zajokkal vagy éppen a pórázzal. Sajnos azonban ez nem mindig lehetséges idő-, energia – és helyhiány miatt. Sokszor már csak a családban derül fény a kutya olyan tulajdonságára, melyre senki nem számított.

Figyeljünk a jelekre!

Az örökbefogadás azonban erről is szól. Számolunk esetlegesen felmerülő problémákkal, olyanokkal is, melyeket legnagyobb igyekezetünk ellenére sem fogunk tudni „kinevelni” a kutyából.  Ilyen lehet, ha egy kutya nem szereti a gyerekek közelségét, és rosszul reagál a jelenlétükre.  Fontos tudni, hogy azok a kutyák, akik nem megfelelően szocializálódtak és a felnőtté válás során nem találkoztak gyerekekkel, gyakran reagálnak félelemmel az ismeretlen helyzetre és a gyerekek túlzott mozgására, energiájára.  Lehet, hogy egy kutya végtelenül szelíd és nyugodt, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanilyen békésen fog reagálni, ha egy gyerek elveszi a játékát, vagy a hátára akar ülni, lovacskázni.  Azoknak a kutyáknak, akik ehhez nincsenek hozzászokva, fenyegető és félelmet keltő lehet egy-egy ilyen mozdulat, viselkedés.

Figyelmeztető jelek, hogy a kutya nem érzi jól magát gyerek közelében

Vannak annyira egyértelmű jelek, melyek teljesen nyilvánvalóvá teszik a kutya félelmét. Ilyen például az ugatás, morgás vagy esetleg az odakapás. Azonban a kutyák ennél sokkal finomabb, kevésbé harsány módon is jelzik a problémát, de ezekre az árnyalt jelekre nem mindig kapjuk fel a fejünket.  Ha egy kutya az alábbi módon reagál egy gyerek jelenlétére, akkor már tudhatjuk, hogy nem érzi jól magát a szituációban:

  • gyakran nyalogatja az orrát és a száját
  • ásít, liheg
  • behúzza a farkát
  • füleit lelapítja, visszahúzza
  • nyüszög

Ennél sokkal nyilvánvalóbb jelek még a remegés, görcsös testtartás, menekülés, de ezek már a végső reakciók.  Ha jól figyelünk a kutyánkra, akkor már az első figyelmeztető jeleket észrevesszük, és kivonjuk a szituációból.

Ne erőltessük!

A legrosszabb, amit ilyenkor egy gazdi tehet, hogy elkezdi erőltetni a helyzet megoldását, vagy megszidja a kutyát viselkedése miatt. Nem szabad a jelek ellenére olyan helyzetbe hozni a kutyát, amiből nem tud menekülni.  Egy ilyen helyzetben tilos megengedni a simogatást vagy a gyerek további közeledését.  Akkor sem, ha egyébként a kutya szelíd és soha nem bántott még senkit.  Ha egy kutya a fenti jeleket produkálja egy gyerek jelenlétében, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy kivonod a szituációból és eltávolítod a számára zavaró tényező (gyerek) közeléből.

Szoktatás

Előfordul azonban, hogy a családba érkezik egy kisgyerek és a kutya rosszul reagál – korábbi tapasztalat hiányában – a helyzetre.  Ilyenkor nem az a megoldás, hogy folyamatosan távol tartjuk őket egymástól, vagy ami még rosszabb, eltávolítjuk a kutyát.  Egy tapasztalt tréner segítségével meg kell próbálni az óvatos összeszoktatást. Kellő figyelemmel és kitartással eredményesen oldhatjuk a kutya szorongását. Természetesen mindeközben a gyereket is meg kell tanítani a helyes viselkedésre saját és idegen kutyákkal szemben is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets mercola

Fotó: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...