Saját KB bal
Saját KB jobb

Állatrendőrség létrehozását tervezik Romániában

Határozatra nyújtottak be tegnap egy törvényjavaslatot, amely az állami rendőrség alosztályaként hivatalos Állatrendőrség létrehozását indítványozza Romániában. A tervezetet sürgősséggel bocsátották vitára, és elfogadása esetén az új szervezet munkatársait rendkívül erős jogkörrel ruházná fel. A leendő Állatrendőrség tagjai például házkutatási parancs nélkül léphetnének be magánterületre, amennyiben állatkínzásról, állatok bántalmazásáról kapnak értesítést. A Marcel Vela belügyminiszter által előterjesztett javaslat arra is feljogosítja az állatrendőröket, hogy elkobozzák a veszélyben lévő állatokat.

Hazánkban az önkéntes alapon szerveződő állatvédelem csak a rendőrség helyszínre érkezését követően járhat el hasonló ügyekben. Tehát, ha bejelentést kapnak egy állat bántalmazásáról, vagy arról, hogy egy állat élete veszélyben forog a rossz tartási körülmények vagy bántalmazás miatt, nem léphetnek fel a bántalmazó/gazda ellen. Ilyen esetekben a rendőrséget kell értesíteni, akik a törvényi előírásoknak megfelelően járhatnak el az ügyben.

A román Állatrendőrség ezzel szemben egy államilag finanszírozott, szervezett egység lenne, amely a rendőrségen belül működne, a törvény hatalmával felruházva.

Míg sokan üdvözlik a tervezetet, vannak olyanok is, akik szerint a vélt állatbántalmazás nem elég erős indok a házkutatási parancs nélküli belépésre. Mivel a tervezetet sürgősséggel vették napirendre, ezért nem kell sokáig várnunk, hogy kiderüljön, vajon létrejön-e az egyik legerősebb hatalommal bíró állatvédelmi szervezet Európában.


Szerző: Szalay Adél
Forrás: Romania Insider;
Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...