Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezért veszélyes, ha nem a megfelelő méretű labdát választod

Labdaválasztásnál nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a kutyánk méretének megfelelő méretűt válasszuk. Életveszélyes lehet, ha rosszul döntünk.

Amikor labdát választunk kutyánknak, általában arra figyelünk csak, hogy erős és tartós legyen. A kutya ne tudja szétrágni és véletlenül se nyelje le a darabjait. Azonban a méretre már nem mindig szentelünk kellő figyelmet.

Az olyan kutyáknál, akik nem rágcsálják szét a játékait és nem nyelnek le mindent, még kevésbé gondoljuk, hogy egy kisméretű labda gondot okozhat. Az alábbi eset pedig sokkolóan rávilágít arra, hogy végzetes balesetet egy egyszerű labda is tud okozni, még a legfegyelmezettebb kutyáknál is.

Csak a szerencsén múlt az élete

Egy amerikai állatorvosi portál számolt be arról az igen tanulságos esetről, ami még a gyakorlott orvosokat is meglepte. Egy Scout nevű border collie játék közben lenyelte zsinóros labdáját, miután a zsinór kioldódott belőle. A labda pedig pont akkora méretű volt, hogy beragadt a kutya nyelőcsövébe, teljesen elzárva azt. Scout csak azért nem fulladt meg, mert a labdán, miután a zsinór kioldódott belőle, egy lyuk keletkezett. Ezen a lyukon keresztül kapott annyi levegőt a kutya, hogy nem fulladt meg.  A másik hihetetlen szerencse pedig az, hogy a labda függőlegesen szorult be a torkába, tehát nem záródott el a lyuk, amin keresztül a levegő áramolhatott.

Veszélyes eltávolítás

Gazdái hamar észrevették, hogy valami nem stimmel. A játék eltűnt, a kutya pedig remegni kezdett, furcsán viselkedett. Azonnal a sürgősségire vitték, ahol gondos előkészítés után műtét nélkül sikerült eltávolítani a labdát. Veszélyes művelet azonban az eltávolítás, ha például a gazdi ijedtében megpróbálja kiszedni a kutya torkába ragadt labdát, könnyen nagyobb bajt okozhat, lejjebb tolhatja azt, vagy megsértheti a nyelőcsövet és a hangszálakat.

Scout szerencsésen, maradandó károsodás nélkül megúszta a balesetet, mely komoly figyelmeztetésként szolgál minden gazdinak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás, fotók: vets-now

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...