Fotó: Csepregi Annamária

Egy magyar cane corso ejtette ámulatba a nemzetközi mentőkutyás világot

Nova, a cane corso és gazdája, Csepregi Annamária egy igazán különleges páros. Nincs még egy cane corso ugyanis a világon, aki sikeresen teljesítette a nemzetközi mentőkutyás szervezet (IRO) terület bevethetőségi vizsgáját, az úgynevezett terület MRT-t (Misson Readiness Test).

Az elképesztő bravúrra még 2021 nyarán került sor Ausztriában, Nova pedig azóta is fárdhatatlanul dolgozik és gyakorol gazdájával és vezetőjével Csepregi Annamáriával, a Mancs a Kézben Egyesület önkéntesével. Nova egy 5,5 éves cane corso, és a mentőkutyák között igazi ritkaságnak számít. Nováról és az egyesület munkájáról beszélgettünk Annamáriával.

Fotó: Pinkóczi Diána
A Mancs a Kézben Egyesület az egyik legnagyobb hazai mentőkutyás szervezet. Bizonyára sokan találkoztak már ezzel a névvel, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van a munkátokkal,  a szervezet felépítésével. Mesélnél erről pár szót?

Egyesületünk 2007-ben alakult, de tagjaink közül sokan már jóval korábban a mentőkutyák képzésével foglalkoztak más keretek között. Jelenlegi összetételében a csapat már 10 éve dolgozik együtt, néhány tagunk évtizedes kutyakiképzői múlttal rendelkezik, és közülünk szinte mindenki rendelkezik önkéntes tűzoltó vizsgával. (A tanfolyamon sok olyan fogást, technikát tanítanak a tűzoltóknak, amelyeket mi a mentések során alkalmazhatunk.) Bevetéseink során időnként szükség van alpin-technikai ismeretekre is, amit a tréningeken illetve a gyakorlatokon igyekszünk magas szinten elsajátítani.

Csapatunk magját 12 mentőkutya-vezető, 15 nemzetközi vizsgával rendelkező mentőkutya és 8 képzés alatt álló, fiatal mentőkutya alkotja. Célunk, hogy minél több eltűnt személyt kutassunk fel, minél több életet mentsünk meg. Mindezt rendszeres tréningekkel, jól megtervezett felkészüléssel alapozzuk meg. Mind a tréningeken, mind az éles bevetéseken professzionális felszereléseket használunk, a képzésben pedig figyelemmel kísérjük a legújabb módszereket. Eközben soha nem tévesztjük szem elől kutyáink fizikai és mentális terhelhetőségét, mindent elkövetünk, hogy négylábú társaink a lehető legjobbat kapják mindenből.

Fotó: Pinkóczi Diána
Mi az egyesület küldetése?

Segíteni a bajbajutottakon személykereső mentőkutyákkal, tanítani a fiatalokat az állatvédelemre és a felelősségteljes kutyatartásra, népszerűsíteni az önkéntes munkát, építeni a társadalmi szerepvállalást.

Fotó: Pinkóczi Diána
Nova az egyetlen cane corso a világon, aki sikeres terület bevethetőségi vizsgát tett. Mit jelent pontosan ez az erdmény, és miért olyan különleges és ritka ez egy cane corso-tól?

Nova, a nemzetközi mentőkutyás szervezet (Internationale Rescuedog Organisation) terület bevethetőségi vizsgáját az úgynevezett terület MRT-t (Misson Readiness Test) teljesítette sikeresen. Ausztriában július végén 26-30 fokos hőség és magas páratartalom volt. Ez egy cane corso számára nagyon nehéz, megterhelő, sőt akár végzetes is lehet. Egy átlagos corso méret és testi adottságai nem teszik lehetővé az aktív munkát főleg nem melegben. Nova különlegessége, hogy sportos, vékony testalkatú és kiváló kondíciója van, ezért  tudta teljesíteni a feladatokat. Maximálisan figyeltem a kutya igényeire és szükségleteire, hiszen az ő egészsége az első. Nem tudunk segíteni mentésre menni, ha beteg vagy sérültek a kutyáink.

A legnehezebb talán a három napon keresztül a bizonytalanság, a várakozás, a készenlétben állás éjjel és nappal, a hőség, a sok-sok megtett kilométer, erdőn-mezőn, hegyen-völgyen keresztül, a fizikai és pszichés megterhelést volt. De büszke vagyok rá, hogy mindenkit megtaláltunk, akik a lezuhant hőlégballonban voltak (a szimulációs gyakorlat szerint).

Fotó: Molnár Ivett
Mesélj kicsit Nováról, mióta van veled, mennyit gyakoroltatok a vizsgára és hogyan?

Nova 10 hetes korában került hozzám. Kifejezetten sport céllal kerestem cane corso kennelt, és tudatosan választottam innen kutyát. Nova 20 hónaposan kezdett el mentőkutyás tréningekre járni. Addig az IGP sport alapjait tanulta. Engedelmes, nyomkövető és őrző-védő munka alapjaival rendelkezett mikor az egyesülethez kerültünk. Lelkesedésünk azóta töretlen és oszlopos tagjai lettünk az egyesületnek. Egy ilyen, de bármilyen vizsgára és az éles munkára is rengeteg tréningre van szükség. Majdnem minden hétvégén és néha hétköznapokon is tréningezünk. Külön vannak tréningek a kereső munkára és külön szoktunk tréningezni engedelmes munkát is. Emellett lényeges, hogy a kutya kondíciója is megfelelő állapotban legyen. Szóval sokat túrázunk, futunk, hogy Nova erőnléte top formában legyen, és bírja a keresés megterhelését. Kutyáinknál figyelünk még a megfelelő táplálásra és rendszeresen látja őket fizioterapeuta is.

Fotó: Csepregi Annamária
Nova milyen éles bevetésen vett már részt?

Számos terület kutatásban vettünk részt már Novával elsősorban Budapesten, Pest megyében, de ha szükség volt ránk messzebbre is elutaztunk. A legemlékezetesebb vagy legkomolyabb bevetésünk Mátranovákon volt, ahol egy gázrobbanás következtében összedőlt családi házat kellett átvizsgálnunk, mert nem lehetett tudni, hogy hányan tartózkodtak a házban.

De mint minden eredmény ez is egy csapat évekig tartó tudatos felkészítésének eredménye, hogy megbízható mentőkutyákkal tudjunk segíteni a bajba jutottakon.

További sok sikert kívánunk Annamáriának és Novának!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás+Fotók: Csepregi Annamária, Mancs a Kézben Egyesület

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...