Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyás csíra kisokos

Különösen télen, amikor kevésbé jutunk hozzá friss zöldséghez és gyümölcshöz, érdemes lehet a csírák felé fordulni. A friss csíra otthon is gond nélkül „előállítható”, ráadásul rendkívül gazdaságos vitaminforrás. Korábbi cikkünkben elolvashatjátok, miért lehet jó ötlet friss csírákkal dúsítani a kutyák étrendjét, illetve, hogyan fogjatok hozzá a házi csíra termesztéshez.

Kattints a linkre: Friss csírák otthon neked és a kutyádnak

A következőkben pedig az egyes csírák élettani hatásairól lesz szó.

Brokkoli

Személyes kedvencünk a brokkoli, ezért valószínűleg rendkívül elfogultak vagyunk. Mind növény, mint csíra formájában rajongunk érte (a szerző és két kutyája). Bár köztudott, hogy ez a rajongás talán nem általános. Érdemes akkor is adni egy esélyt a brokkoli csírának, hiszen az egyik legegészségesebb növény.

Csíra formájában ráadásul egy csipet is elég, hiszen a csíra koncentráltabban tartalmazza az aminosavakat és vitaminokat, mint a növény. A brokkoli klorofillt, magnéziumot és K-vitamint is tartalmaz, de a Szent Grál a szulforafán. Ez a káposztafélékben előforduló anyag bizonyítottan gátolja a sejtburjánzást – azaz, csökkenti a daganatok növekedését.

A brokkoli csíra kellemes, édeskés ízű, ezért érdemes lehet elsők között barátkozni vele.

Mungóbab

Bár a hüvelyesek nem éppen a legnépszerűbbek, ha a kutyák étrendjében betöltött szerepükre gondolunk, csíra formában nem okoznak puffadást, bélgázképződést. A mungóbab csírája kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír, emellett jelentős a vas- és C-vitamin-tartalma is.

Zöldborsó

A száraztápok egyik „kedvenc” fehérjéje, és olyan hétköznapi, hogy szinte eszünkbe sem jut, ha egészséges ételekről van szó. Pedig kár lenne elfeledkezni róla. A zsenge zöldborsó édes, üde, szinte életre kel a nyár vele. Na, a csíra az valódi ízbomba. Édeskés, zsenge és tele van vitaminokkal. Természetesen szabályozza az inzulinszintet, rákellenes hatású és jelentős vasforrás. Emellett aminosavakban is gazdag – azaz jó forrása a fehérjének.

Adzuki bab

Cikkünk „hüvelyes szakaszának” utólsó tagja. Esetében is igaz, ami a mungóbabra és a zöldborsóra, azaz, hogy inzulinszabályozó, magas fehérjetartalmú és kiváló vasforrás. Az adzuki bab csíra is édeskés, emellett serkenti a vesék működését. Ha kutyánk veséje nem tökéletes, kérjük ki állatorvos véleményét.

Búza

Szerény és hétköznapi, ráadásul rengeteg előítélet él ellene. Egyrészt ugye gabona, másrészt fehér kenyér, hamburger zsemle, elhízás és hasonló fogalmak jutnak eszünkbe róla. Nem is említve a glutént… A búzacsíra, más néven búzafű azonban nem rosszfiú, sőt. Magas klorofilltartalma segíti a vér oxigénszint és a vérnyomás egyensúlyát megtartani. Emellett gyulladásgátló, baktériumölő hatású. Az idegrendszer védelmében szintén jó szolgálatot tesz.

búzafű
Pár napja kicsírázott búza, azaz búzafű – Forrás: wikipédia.
Hajdina

Az egészségesebb gabonák között számontartott hajdina valójában nem gabona, bár felhasználása hasonló. Számos otthoni recept és egészségesebb összetevőket is tartalmazó kutyaeledel összetevője. Csíra formában fehérjetartalma, illetve vas-, magnézium- és cinktartalma miatt érdemes a figyelmünkre. Jó hatással lehet hasmenés esetén is, mivel tisztítja a bélrendszert a kórokozóktól.

Bármely csíra mellett döntünk, tényleg csak egészen kis mennyiségekre lesz szükség. Egy felnőtt embernek naponta maximum 1-2 evókanálnyi friss csíra ajánlott, ebből következik, hogy kutyáink esetében valóban csipetnyi mennyiségekről beszélünk. Ugyanakkor, a koncentrált vitamin- és ásványianyag-tartalom miatt ilyen kis mennyiségnek is van egészsére gyakorolt jó hatása.

Mindig csak friss, tiszta csírát adjunk a kutyánknak. Ha már nem egészen friss, fogyasztásra sem alkalmas.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hajdina; https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAzaf%C5%B1; Dr Karen Becker & Rodney Habib: Forever Dog.
Képek: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=204683; Photo by Stefan Stefancik from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...