Egy szerb férfi már alig eszik, csak hogy 600 kóbor kutyáról tudjon gondoskodni saját menhelyén

Egy szerb férfi már alig eszik, csak hogy 600 kóbor kutyáról tudjon gondoskodni saját menhelyén

2018 MÁR 19  |  Hírek

Szerbia az egyike azon országoknak, ahol hatalmas a kóbor kutya populáció, így minden évben egyre sürgetőbb lenne tenni valamit a folyamat megállításáért. Azonban ahogy általában, itt is a központi cselekvés hiánya miatt marad a helyi tűzoltás. Ebben vesz részt többek között Sasa Pejčić, aki több mint 600 kutyáról gondoskodik a korábbi lovas iskolából átalakított menhelyén.

 

Sajnos nem csak a korlátok nélküli szaporodás, de az embereknek való kiszolgáltatottság legalább annyira aggasztó. Az emberek mellett élés nem jelent egyet az emberekkel való együtt éléssel. A legtöbb kóbor eb egy fajta félelmet mutat az emberekkel szemben adott helyzetben, amelyet néhányan akár veszélynek, agresszivitásnak is érzékelhetnek.

Ahogy a balkáni régiókban még mindig teljesen megszokott, az állatjóléti törvények szinte semmilyen vonatkozásban nem jelentenek védelmet a kóbor állatoknak, semmilyen komoly büntetést nem von maga után a velük szembeni rossz bánásmód.

2001-ben már olyan rossz volt a helyzet, hogy dokumentumfilmet is készítettek Szerbia kóbor kutyáiról Ta Jadna Stvorenja (durva fordításban Ezek a szegény teremtmények) címmel. Tíz évvel később még szinte semmilyen szembetűnő változás nem történt.

Ilyenkor jut kiemelkedő szerep olyan embereknek, akik felvállalják, hogy a hangjuk lesz a némáknak: ilyen Sasha Pejčić is. Gyakran látta el Nis város kóbor állatait, de szinte azonnal feltűnt neki, hogy a kutyák rendszeresen eltűnnek. Egy kis nyomozó munka kellett csak hozzá, hogy rájöjjön: a helyiek irtják a nem kívánt állatokat.

Ez indította el az úton, hogy saját menhelyet nyisson. Nem hagyta hátra a beteg, megkínzott vagy sérült állatokat sem. Természetesen átlátja a probléma gyökerét, így elsődleges, hogy a hozzá bekerülő kutyák – állapotuktól függően – előbb utóbb ivartalanításon esnek át.

Később segítséget is kapott: egy hajléktalan férfi, Zoran ajánlotta fel szolgálatait a menhelyen. Később pár barátja és családtagja segítségével odáig tudta fejleszteni a menhelyet, hogy több mint 400 kutyáról volt képes gondoskodni, ez a szám mára pedig már 600-ra nőtt. Egy korábban lovas iskolaként működő területet és épületet alakított át.

Munkáját az is nehezíti, hogy Szerbia bizonyos helyein még mindig viszonylag ritka és drága a kutyatáp, így gyakran maradék húst és kenyeret kever össze a kutyáknak, amit a helyi vágóhídról és pékségekből kap, valamint egy adománygyűjtő oldalon keresztül is lehet támogatni.

 

Máshol is vannak problémák:

Egy kolozsvári fiú 2,3 tonna táp adományt szedett össze a helyi menhely 850 lakójának

Több mint 800 kutya él élelem és fedél nélkül egy törökországi szemétlerakón – mindössze pár állatvédő próbál segíteni

A taiwan-i család mindent feláldoz, hogy a 3,000 menhelyi kutyáról gondoskodjon

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Washington PostCare2.comHarmony Fund

 

Hozzászólás