Saját KB bal
Saját KB jobb

Legendás túraútvonalak – A Mária Út

A magyar Camino, Közép-Európa leghosszabb zarándokútja valójában kakukktojás a túraútvonalak körében. Nem egyetlen hosszú útvonalról van szó ugyanis, amely két végpont között fut; hanem egy, Közép-Európa legfontosabb Mária kegyhelyeit összekötő, hálózatról. Ahogy az El Camino esetében, az indíttatás eredetileg vallásos, de mára sokan az elmélyülés, az önmegismerés vagy a természetjárás, a környező országok megismerése és felfedezése okán kelnek útra, akár kutyával is.

A Mária Út tehát egy nemzetközi zarándokút, amely a közép-európai kultúra fontos Mária kegyhelyeit kapcsolja be az európai zarándokút-hálózatba, így elméleti síkon akár a francia vagy spanyol Caminóval kombinálva is végig lehet rajta haladni.

A két fő tengely a nyugat-keleti, azaz a Mariazellt (AT) Csíksomlyóval (ROU) összekötő út, illetve az észak-déli, Czestochowa (PL) és Medzsugorje (BIH) között, melyek a római katolikus vallás legfontosabb zarándokcéljai közé tartoznak Európában. A fő tengelyek útvonalait úgy jelölték ki, hogy érintsék hazánk jelentős Mária kegyhelyeit és búcsújáró helyeit, például Mátraverebélyt vagy Máriabesnyőt. A két útvonalon kívül számos rövidebb túraútvonal is létezik, illetve – ahogy a legtöbb hosszútávú túránál jellemző – szakaszonként is teljesíthető. A mariaut.hu oldalon interaktív térkép segítségével lehet tervezni, de a Természetjáró alkalmazás is ismeri a hazai szakaszokat, szóval egészen pontosan, a szintemelkedés és a távolságok ismeretében dönthetsz, hogy merre és mennyit szeretnél gyalogolni, és felmérheted a teljesítéshez szükséges időt. Az út menti szálláshelyekről és a zarándokok számára kedvezményesen igénybe vehető lehetőségekről szintén van információ a honlapon.

Ha nem szeretnél önállóan tervezni, akkor előre összeállított javaslatok közül is választhatsz, a keresőben szűrhetsz babakocsival vagy kerekesszékkel is megtehető utak közül. Kutyás szűrő jelenleg nincs, érdemes a szálláshelyen érdeklődni, hogy fogadnak-e kutyával, illetve, ha szervezett zarándokúthoz csatlakozol, a jelentkezésnél jelezd, hogy négylábúval érkezel. Saját tapasztalatom, hogy többnyire szívesen látják/tolerálják a kutyákat, ameddig a szent helyeken való imádságot és a zarándoklat csendes, elmélyülő jellegét nem zavarják. Volt olyan templom, ahova nem mehettünk be, de olyan is, ahol kifejezetten invitálták Tatyit, hogy pihenjen és hűsöljön a nyári forróságban. A kutyás utazás mindig tartogat meglepetéseket!

A Mária Út jelzéseivel országszerte számos helyen találkozhatunk, településeken belül és országos túraútvonalak mentén. Fehér alapon kis „m” jelzést kell követnie annak, aki rövidebb vagy hosszabb szakaszokra elindulna rajta. A felfestések és az útvonalak minősége és gondozottsága az utóbbi években sokat fejlődött, a magyarországi szakaszok többnyire jól jelöltek és könnyen járhatók – hála az önkénteseknek, – de a külföldi szakaszokon még nem teljes a kiépítettség, a zarándokszállások, turistaházak ritkábban találhatók. A Mária Út bizonyos szakaszai hosszabb ideig nem kereszteznek települést vagy csak olyan kisebb falvakon haladnak át, ahol nincs bolt vagy korán zár – ilyen például a Máriabesnyő –  Mátraverebély szakasz, ahol érdemes készpénzt és elegendő élelmet is magunkkal vinni, – és itt nyilván az állatorvosi ellátás sem megoldott. A dunántúli szakaszon és a pest megyei részeken általánosságban jobb az infrastruktúra, a települések ellátottak és felkészültek a turisták fogadására.

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / tatyiandme.com
Képek: @tatyiandme
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...