Felelős gazdik - Példamutató program a II. kerületben

Példamutató programmal segíti a felelősebb gazdivá válásban a II. kerületieket az önkormányzat

Kutyajogsiról, feltételekhez kötött ebtartásról hallottunk már, mint a környező országokban bevezetett intézkedésekről, amelyek a felelős állattartást hivatottak elősegíteni.

A hazai állattartási – és ezen belül a kutyatartási – kultúra, bár az utóbbi években sokat fejlődött, finoman fogalmazva is hagy némi kívánnivalót maga után. A budapesti II. kerületi önkormányzat kezdeményezése azonban segíthet, hogy felelősségteljesen gondolkodó, tudatos gazdik váljanak az ott lakókból.

Az elmúlt hetek állatkínzásos esetei, illetve a gyepmesteri telepeken élő, az utcákon kóborló vagy láncon tartott ebek sorsa és létbizonytalansága minden állatokat szerető embert megérint. Rengeteg nézet és elképzelés alakult ki arról, hogy hogyan lehetne az elharapózott állapotot megszüntetni, hogyan lehetne a problémát orvosolni. Fontos, hogy a gazdátlan ebeket befogadjuk, hogy segítsük a kóborkákat és a méltatlan körülmények között tartott állatokat mielőbb emberséges körülmények közé helyezzük, de amíg az emberek fejében nem lesz változás és nem kezdik a kutyatartást (már maga a kifejezés is…) felelősségteljesen kezelni, addig sajnos csak lapátoljuk ki a vizet a süllyedő csónakból.

„Tanuld, hogy taníthasd!”

A II. kerületi önkormányzat, a hétvégén megrendezésre került „Tanuld, hogy taníthasd! „elnevezésű rendezvénye a gazdik számára szervezett, egy napos, ingyenes program, ahol szakképzett trénerek, állatorvos és kutyakozmetikus segítségével bővíthetik az ismereteiket. Az önkormányzat Környezetvédelmi Osztályának munkatársaitól a résztvevők alapvető ebtartási ismereteket szerezhetnek, és betekintést nyerhetnek a hivatalos szabályozásba is.

A program felépítése azért is szimpatikus, mivel egyrészt ez egy központi intézkedés, másrészt pedig nem büntető, hanem segítő szándékú, ráadásul hosszútávra tervez. Azzal, hogy a gazdikat informálják, tanítják, egyfajta szemléletformálás megy végbe. Remélhetőleg a részt vevők nyitottabbak lesznek a kutyájuk felé, jobban fel tudják mérni szükségleteiket és odafigyelnek majd arra, hogy jól szocializált kutyát neveljenek. Ez utóbbi különösen azért fontos, mert sajnos sok kutya azért kerül menhelyre, mert gazdái nem képesek kezelni a „viselkedési problémáit”. Ha tudatosan, a kutya családba érkezése után kellő időt és energiát fordítanának a gazdik a nevelésre, szükség esetén tréner bevonásával, akkor a későbbi problémák nagy eséllyel elkerülhetők. Egy jól nevelt kutyával pedig öröm az élet!

Csak közösen sikerülhet

A Kutyabarát.hu kezdetektől a tudatos, felelősségteljes kutyatartás elkötelezett támogatója. Tudjuk, hogy a felelős gazdik nem az égből pottyannak le, de hasonlóan a fenti kezdeményezéshez, hiszünk abban, hogy a felelős kutyás társadalom a gazdival kezdődik. Reméljük, hogy sikeres lesz a program és más önkormányzatok is kedvet kapnak!

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: www.masodikkerulet.hu
Indexkép: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...