Portugália is betiltotta a szórakoztatás címén kizsákmányolt cirkuszi állatok használatát

Újabb ország – mindig üdvözölendő, ha bővül a kör, de mindig elszomorító, hogy nem velünk. Pedig a régiónkból is döntött már hasonlóképpen: Romániában a bukaresti cirkusz is nemet mond a vadállatok cirkuszi kizsákmányolására. Most Portugália döntött hasonlóképpen, gratulálunk hozzá, hogy ők már a helyes útra léptek. Ráadásul a most fogva tartott állatokról is gondoskodnak: a cirkusz igazgatók egy tengerentúli rezervátumba kötelesek szállíttatni állataikat 2024-ig.

 

Bár a törvény 2024-ig haladékot ad a cirkuszi vadállatok kivonására, de az mindenképp fantasztikus előrelépés, hogy a jogalkotók politikai oldaltól függetlenül támogatták a törvény megszületését. Az állatvédő csoportok és az állatszerető civil emberek egyaránt üdvözölték, hogy saját országuk is felnőtt ennek a döntésnek a meghozatalához.

Oroszlánok, tigrisek, elefántok, tevék, zebrák – több mint 1,0000 állat fog a tiltás védelme alá tartozni mostantól, az új szabály közel 40 fajt tartalmaz. – Vadállatoknak nincs keresnivalója a cirkuszban. Az embereknek anélkül kellene jól érezniük magukat, hogy más állatok szenvednek közben – nyilatkozta Bianca Santos, egy helyi állatvédő csoport, az AZP alelnöke.

Portugália ezzel csatlakozott ahhoz a tucatnyi európai országhoz, ahol már valamilyen tiltás van érvényben a vadállatokra nézve. – A parlament végre belátta, hogy a nagyobb ketrecek, a szigorúbb szabályok és a megnövelt felügyelet nem volt megoldás ezeknek az állatoknak a sorsára, akiket úgy rángattak, mintha bábok lennének, megfosztva őket méltóságuktól – mondta el a törvényalkotók egyike, Andre Silva.

2024 annyit jelent, hogy addig a cirkuszok tulajdonosainak be kell jegyezniük vadon élő állataikat a kormány által létrehozott nyilvántartásba, hogy végül egy tengerentúlon működő, vadon élő állatok számára fenntartott menedékhelyre szállítsák őket.

Azoknak a cirkuszi dolgozóknak, akik hajlandók a határidő előtt lemondani az állataikról, központi segítséget nyújtanak, hogy akár átképezzék magukat más szakterületre. Természetesen már az ellenlábasok is megjelentek: egy körülbelül 20 portugál cirkuszot képviselő egyesület, amely ellenezte az új törvényt, kijelentette, hogy a fejlesztés „hozzájárul az üzlet eltűnéséhez”. Reméljük, igazuk lesz!

Az európai országok, akik már nemet mondtak valamilyen szinten: Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Anglia, Észtország, Finnország, Görögország, Írország, Olaszország, Lettország, Málta, Macedónia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Skócia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svédország

Mindeközben Magyarországon? Bár elvileg elefántokat, rinocéroszokat, főemlősöket és frissen befogott vadállatokat használni tilos, ennek ellenére 2017 októberében alakult meg a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete, amelynek egyik fő célja az állatos produkciók megvédése és fenntartása, tehát Magyarországon egyelőre messzinek tűnik a szemléletváltás.

 

Valami világszerte elindult:

Egy német cirkusz a technológiát és a kreativitást választotta élő állatok szerepeltetése helyett

30 év szenvedés után végre megszabadult a cirkusz beteg elefántja

Megszületett az olasz törvény: mostantól semmilyen állatot nem lehet cirkuszban használni

A chicago-i cirkusz mentett pit bullokkal lép fel vadállatok helyett

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: AFP

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...