Kutyákon végzett kísérletekkel fejlesztik a veterán katonák gyógyszereit

Az amerikai kormány, annak ellenére, hogy egyre nagyobb ellenállásba ütközik, mégis tovább folytatja a kutyákon végzett durva és ellentmondásos kísérleteket, amelyek célja, hogy a veterán katonáknak adott gyógyszereket fejlesszék. A súlyos egészségkárosító műtétek után mindegyik kutyára altatás vár.

 

A kongresszusban és a civil szférában is egyaránt támadják a kegyetlen és szükségtelen kísérleteket, a Veteránügyi Minisztérium (VA – Department of Veteran Affairs) mégis jóváhagyta a tesztelés folytatását, amely állítólag segít az orvosoknak új utakat találni a sérült katonák kezelésére.

A kísérleteket végző kutatók eltávolítják a kutyák agyának bizonyos részeit, amelyek szabályozzák a légzést, kettéválasztják a gerincvelőt, hogy teszteljék a köhögési reflexeket és pacemakereket helyeznek be, hogy kóros szívritmusokat váltsanak ki. Az eredményekkel fejlesztik majd a veteránoknak adható gyógyszereket. Minden érintett kutyát végül elaltatnak.

Amikor a teszteket először támadta meg egy állatkísérletek ellen küzdő csoport, a White Coat Waste Project, a kongresszus elfogadott egy törvényt, ami megtiltja a minisztériumot, hogy a titkárság közvetlen jóváhagyása nélkül folytassa le a teszteket. A részleg korábbi vezetőjét menesztették, ám állítólag ő egy nappal kirúgása előtt meghosszabbította a kísérleteket – amit ő viszont tagad.

A dokumentumokból kiderül, hogy jelenleg is kilenc kísérlet zajlik, amit kutyákon végeznek el. A vizsgálatok egyik fő ellenzője, a demokrata Dina Titus szerint ennek nem szabadna gazdasági döntésnek lennie, új lehetőségeket kellene keresni, erkölcsileg nem támogatható az állatokon való tesztelés.

A kutatók arra hivatkoznak, hogy a kutyák az egyetlen életképes modell, akin elvégezhetik a kísérleteket. Most újabb 1,3 millió dollárt költenek arra, hogy megvizsgálják, vajon a kutyák valóban szükségesek-e a kutatáshoz.

A veterán csoportok is megosztottak a kérdésben: például az Irak és Afganisztáni Veteránok szövetségének alapítója szerint amíg a kísérleteket „etikus módszerekkel” végzik (nem tudni, mit ért ez alatt), addig megéri, mert orvosi áttöréseket érhetnek el. A Paralysed Veterans of Amerika vezetője azonban már megváltoztatta a véleményét, és nem ellenezte a kutyákon való kísérletezés és megölésük megállítására irányuló erőfeszítéseket.

A minisztérium szerint az állatkísérletek 99 százalékát patkányokon és egereken végzik, a kutyák csak szükséges kis részét képezik a vizsgálatoknak. De amikor megkérdezték, hogy milyen egészségügyi előrelépés történt a kutyákkal való tesztelés következtében, az ügynökség szóvivője csak az 1960-as évekből származó áttörésekre tudott rámutatni.

 

Cikkajánló:

Los Angeles végleg betiltja a szőrmék előállítását és eladását

Brüsszel végleg betiltja az állatkísérleteket

Kanada hamarosan betilthatja az összes olyan kozmetikai terméket, amely állatkísérletet használ

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: independent

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...