Saját KB bal
Saját KB jobb

Állítólag azért veszi vissza a szervezet a vak bácsi kutyáját, mert túl kövér

Anglia – Derek Beal 82 éves, korábban menedzserként dolgozott. Alig hall és egyáltalán nem lát, egyedüli támasza Paddy, a golden retriever, a vakvezető kutya. Most azonban valami értelmezhetetlen dolog zajlik velük: a vakvezető kutyát képző és birtokló szervezet vissza akarja venni az állatot a bácsitól. Az úr szerint azért, mert túl kövér.

 

Derek retteg, hogy mi lesz vele Paddy nélkül. Nem csak szabadságát veszíti el, és onnantól kezdve otthona fogja lesz, de főként legjobb barátját, egyetlen társaságát akarják elvenni tőle.

A Guide Dogs for the Blind nevű vakvezető kutyákat is képző szervezet a kutya tulajdonosa, Derek szerint a szervezet arra hivatkozik, hogy azért van szükség a drasztikus lépésre, mert állítólag a 8 éves kutyának árt, hogy állandóan túlsúlyos. A képeken nem látszik annak, és Derek egy állatorvosi igazolást is beszerzett arról, hogy Paddy mindössze kissé túlsúlyos, amúgy tökéletes fizikai kondícióban van. A bácsi szerint a kevés plusz kiló azért van kedvencén, mert az emberek állandóan ételt adnak Paddy-nek, amit ő nehezen akadályoz meg.

Derek felesége már 15 éve elhunyt, a bácsi pedig egy ritka genetikai betegség, az Usher szindróma miatt közel 20 éve kezdett el megvakulni. Hallása is majdnem teljesen tönkrement. Egyetlen élő rokona a fia, aki máshol dolgozik, és ritkán tudja meglátogatni idős apját. – Dolgoznia kell, mint mindenki másnak. A szervezet nem ajánl fel semmi segítséget vagy megoldást, ha elviszik Paddy-t. A saját otthonom fogja leszek. A kutyám a legelső az életemben. – meséli szomorúan a bácsi.

A bácsi attól fél, hogy kutyája segítsége nélkül még a bejárati ajtóhoz sem fog tudni eljutni, annyira hozzászokott a fantasztikus segítséghez, amit kap. Paddy 6 éve él Derek-el, a bácsi most minden erejével azért küzd, hogy megtarthassa. – Nem hiszem el, hogy a szervezet ezt teszi. 30 éven át dolgoztam velük, önkéntesük voltam. Ha kapnék egy hónapot, hogy kissé lefogyasszam Paddy-t, megtenném, de nem engedik, azt mondják, hogy soha nem kaphatom vissza, odaadják valaki másnak.

A történetben a szervezet képviselője is megszólalt. Szóvivőjük szerint nem minősíthetik nyilvánosan valaki egyedi körülményeit, de néha nehéz döntést kell hozniuk olyan esetekben, mikor valakitől átmenetileg elveszik a segítő kutyáját. A szervezet nem jelölt meg pontos indokot, hogy miért veszik vissza Paddy-t, nem is erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a súlya lenne az oka. – Néha előfordul – több különböző oka is lehet – hogy egy vakvezető kutyát vissza kell vennünk attól, akinél van. Nem szokatlan az a reakció, hogy a gazda a nyilvánossághoz fordul, ha nem érzi igazságosnak a döntést. Tudjuk, hogy nagyon nehéz az a helyzet, mikor ilyen történik, és egy nagyon hosszú procedúrát járunk végig, amíg egy ilyen kemény döntést meghozunk. De ilyet csak akkor teszünk, ha már minden más lehetőséget kimerítettünk – nyilatkozta a szóvivő.

Itthon is történt hasonló eset, bár az ok más, itt elolvashatjátok.

 

Egyéb történetek:

Halásztelken jogellenes rendelet miatt a sintér viszi el a kutyákat a családoktól

Szívmelengető képek egy családról: a látássérült férfi, a nyugdíjas és az új vakvezető kutyája

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...