Saját KB bal
Saját KB jobb

Senki sem törődik a hős katona kutyákkal, miután visszatérnek a háborús övezetekből

A Pentagon jelentése szerint a szolgálat lejárta után olykor szörnyű tartási körülményekkel kell szembesülniük a korábban nagy megbecsülésnek örvendő robbanószer kereső kutyáknak. A sereg egyáltalán nem becsüli meg őket, miután visszatértek a munkából, amit nem is ők választottak: néhányukat akár egy évre is kennelbe zárják, és senki sem foglalkozik velük tovább.

 

A Védelmi Minisztérium hivatalának egyik jelentéséből derült ki, olykor mennyire nem becsüli meg a sereg a magasan képzett hős katona kutyákat. Létrehoznak egy négylábú munkatársat: kiemelkedő képességeik alapján kiképzik őket katonai szolgálatra, ahol robbanószerek kiszagolásával rengeteg ember életét megmentik., majd visszatérésük után egyszerűen elfelejtkeznek róluk.

Olykor maguk is áldozatul esnek, sérüléseket szereznek vagy épp poszt traumatikus stresszben szenvednek, miután visszatérnek a háborús övezetből. Őket is megilletné a visszailleszkedést segítő programok és egy méltó nyugdíjas kor.

 

Amikor azonban visszatérnek az anyaországba, az Egyesült Államokba, attól kezdve a sereg már messze nem becsüli meg őket érdemeik és értékeik szerint. Az igazságtalanságra úgy derült fény, hogy több kutyavezető is panaszt tett a korábban velük dolgozó kutya sorsának alakulása miatt. Beszámolóik alapján van olyan kutya, akit akár egy évre is kennelbe zárnak, és senki sem törődik vele, a riport szerint nem egy olyan állat volt, akire altatás várt. Semmilyen vizsgálatot nem folytattak abba az irányba, hogy valaki esetleg szeretné örökbe fogadni ezeket a kutyákat. Több katona megkereste és kimentette korábbi vele szolgáló kutyáját a sereg kenneljeiből.

Pedig az Afganisztánban szolgáló kutyák ellátására már külön Pentagon munkakutya menedzsment előírások vonatkoznak, amelyeket ez esetekben nagyon is elfelejtettek alkalmazni.

 

Máshol is történt hasonló eset. A háború a kutyáknak is tragédia:

Többszázezer ember küzdött, hogy ne altassák el a háborúból hazatért kutyákat

A vietnámi háború kutyái

A DHL futárai csempészték haza a tengerészgyalogos kutyáját, akivel Afganisztánban egymásra találtak

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: huffingtonpost

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...