A legnépszerűbb kutya nevek 2022-ben – íme a lista!

Talán még nem is ismerjük leendő kutyánkat, de a nevét már tudjuk. Többen gyermekkorukban eldöntik, hogy ha egyszer kutyájuk lesz, annak mi lesz a neve. Mások a kutyus érkezése előtt válogatnak nagy lelkesedéssel a potenciális nevek közül. Lapozgatják a névgyűjteményeket, esetleg kedvenc sorozataikból, könyveikből merítenek inspirációt. Megint mások pedig megvárják, míg a kutyus megérkezik, és a személyiségéhez illő nevet keresnek neki. Bárhogy is, a kutya nevének kérdése szinte senkit sem hagy hidegen.

Az elmúlt évtizedekben, ahogy a kutya egyre inkább válik családtaggá, megfigyelhető, hogy a hagyományos kutya nevek helyett elterjedtebbé válnak az emberi nevek. A Morzsi, a Buksi és a Maszat helyett népszerűbbé válnak az olyan személynevek, melyeket akár emberek is viselhetnek. Hazánkban elsősorban a külföldi személynevek hódítanak, mint a Daisy, Molly vagy a Benji, de „anyakönyvezhető” nevekkel is találkozhatunk. Elsősorban a magyar fajták gazdijai körében népszerű a Bendegúz, a Bátor vagy a Csongor, de találkozhatunk Dömével, Klárival, Lilivel, Danival és Jázminnal is.

Ez a trend az Amerikai Egyesült Államokban is megfigyelhető, ahol a top 10-es listán talán csak egyetlen olyan név van, ami nem elsősorban humán név.

Mint évek óta, 2022-ben is a Luna lett a legnépszerűbb kutya név, sőt, a macskák körében is tarolt. A Luna hazánkban is kedvelt, talán a Harry Potter sorozatnak köszönhetően. Ugyanakkor a Luna latinul Holdat jelent, szóval a kellemes hangzású, könnyen kiejthető névhez még szép jelentés is társul.

Ez a korábbi cikkünk is érdekelhet: A legjobb Harry Potter inspirálta kutyanevek

2022-ben a szintén évek óta népszerű Max, Charlie és Bella sem maradt ki a top 5-ből, ahogy a Bear sem. Bár a Bear eredetileg medvét, mackót jelent, személynévként is egyre kedveltebb az angolszász világban. Gondoljunk csak Bear Grylls-re vagy Jamie Oliver kisfiára, aki szintén ezt a nevet viseli. 2022-ben ráadásul a The Bear című műsor hatalmas nézettséget és kritikai visszhangot kapott, így várhatóan egyre több két- és négylábú Bear sétál majd az amerikai utcákon.

Hatodik helyen zárt a Lucy, majd az utolsó négy helyre a média – elsősorban népszerű sorozatok által ihletett – nevek kerültek. Hetedik az évek óta itthon is népszerű Loki. Thor megosztó személyiségű tesója úgy látszik, hogy kedvelt a kutyások körében. Bár több Marvel és DC univerzumos karakter is hagyományos „névadó”. 2022-ben a Peter Parker, a Vision, a Spidey és az Asgard bizonyultak kedvelt kutya névnek.

Talán meglepő, de hetedik helyre csúszott be a Yellowstone. Nem csak egy ismert nemzeti park, hanem egy drámasorozat címe is, és most már jó pár négylábú is viseli ezt a nevet. Hogy mennyire hallgatnak rá, az más kérdés, hiszen a Yellowstone némileg hosszabb, mint az ideális egy, maximum két szótagos kutya nevek.

Meglepő, de hatalmas ugrással felkerült a listára az HBO Eufória sorozatának aranyszívű drogdílerének neve, a Fezco. Érdekes választás, de bizonyára a karakter szerethető jegyei játszottak benne szerepet. Végül pedig egy zenei név szerepel. Bár a J. Lo, a Britney és külön a Spears is évek óta népszerű kutyanevek, ahogy bizonyára számos Beyoncé és Elvis is ugat a tengerentúlon, 2022-ben Doja Cat volt a legnépszerűbb előadó. Legalábbis, ha kutya és cica nevekről van szó. Ez utóbbi még érthető is lenne, ugyanakkor kutyák esetében meglehetősen megdöbbentő választás.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-lifestyle/most-popular-pet-names-of-2022; Kép: Fotó: Almada Studio: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-594687/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...