Photo by Ant Rozetsky on Unsplash

Rekord magas volt 2022-ben az óceánok hőmérséklete

A világ óceánjainak hőmérséklete a valaha mért legmagasabb értékeket mutatták a tavalyi évben. Ez pedig jól mutatja az éghajlatváltozás mértékét és káros hatását.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása által termelt többlet hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el. Az 1958-ban kezdődő feljegyzések az óceánok hőmérsékletének megállíthatatlannak tűnő emelkedését mutatják. A felmelegedés pedig 1990 után drasztikusan felgyorsult.

Szélsőséges időjárási viszonyok

A tengerek felszíni hőmérséklete nagyban befolyásolja a világ időjárását. A melegebb óceánok hozzájárulnak a szélsőséges időjárási viszonyok felerősödéséhez. Ez pedig intenzívebb hurrikánokhoz, tájfunokhoz vezet. A folyamat eredményeként több nedvesség kerül a levegőbe, ami intenzívebb esőzéseket és áradásokat eredményez. A melegebb víz kitágul, ami megemeli a tengerszintet és veszélyezteti a part menti városokat.

Az óceánok hőmérsékletét sokkal kevésbé befolyásolja az éghajlat természetes változékonysága, mint a légkör hőmérsékletét. Az óceánok ezért a globális felmelegedés vitathatatlan mutatói. Hőmérsékletük mérése a legpontosabb módja annak megállapítására, mennyire van kibillentve bolygónk egyensúlya. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal frissen közzétett kutatása kimutatta, hogy az éghajlati válság miatt 2022-ben számos szélsőséges időjárási esemény valószínűbbé és intenzívebbé vált. Ilyenek például a heves esőzések, amelyek pusztító áradásokat okoztak Csádban, Nigerben és Nigériában.

40 hajszárító/ember

Az óceánok 2022-ben mintegy 10 zettajoule-lal több hőt nyeltek el, mint 2021-ben. Ez nagyjából annyi hőt jelent, mintha a Földön minden ember 40 hajszárítót működtetne egész nap. Az év minden napján. A kutatók a sótartalmat is elemezték. A hőmérséklet mellett ez határozza meg a víz sűrűségét.  Az óceánok sótartalmának változékonyságát mérő index 2022-ben szintén rekordmagasságot ért el, ami a globális hidrológiai ciklus folyamatos erősödését mutatja.

Cél a nettó nulla kibocsátás

Az északi féltekén egyre gyakrabban fordulnak elő rekordokat döntő hőhullámok és aszályok. Ez teljes mértékben összhangban van a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán középső szélességi körének intenzív óceáni felmelegedésével. Az óceánok felmelegedése és az időjárásra gyakorolt hatása mindaddig fokozódni fog, amíg az emberiség el nem éri a nettó nulla kibocsátást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...