A kutyák is sírnak – egy új kutatás szerint

A kutyák és a tudomány kapcsolata viharos, vagy inkább szomorú kezdetekre tekint vissz, hiszen a viselkedéstudományi kísérletekben eleinte mindössze eszközként tekintettek rájuk. Az elmúlt évtizedekben azonban a kutyák tudományos megítélése (legalábbis a viselkedéstudományok területén) gyökeres változáson ment át. Ahelyett, hogy érzéketlen automataként tekintenénk rájuk, ma már inkább azt kutatják, miben is hasonlítanak az emberre. Ehhez az kellett, hogy tudományosan is bizonyítást nyerjen: a kutyák érző, érzelmeket átélő lények.

Bár ezt mi, gazdik már rég tudtuk! Hiszen a mi kutyáink mosolyognak, együttéreznek és szégyellik magukat, ha csínyt követnek el. Ezek az antropomorfizmusok persze egyelőre még nem állják ki a tudomány próbját, de ki tudja? Amikor a japán Azabu Egyetem állatorvos-tudományi tanszékének tagja, Dr. Kikuszui Takefumi észrevette, hogy uszkárjának könny szökik a szemébe a kölykei láttán, még ő sem lehetett biztos benne, hogy valóban – azaz, tudományosan bizonyíthatóan – is azt látja, amit lát.

A most megjelent tanulmányban, mely „A kutyák könnytermelésének növekedése a gazdi viszontlátásakor az oxitocin hatására növekszik” címet kapta (Increase of tear volume in dogs after reunion with owners is mediated by oxytocin) már konkrét eredményekről számolhat be.

Hat év kutatómunkájának eredménye ez a tanulmány, amelyben Dr. Kikuszui és munkatársai megállapították, hogy a kutyák könnytermelése ugyanúgy érzelmi reakció eredménye, mint az emberek esetében.

A kutatók az érzelmi felfokozottság (arousal) és a könnytermelés kapcsolatát vizsgálták. A kísérletben a kutyák hosszabb (pár órás) távollét után viszontlátták a gazdijukat, illetve egy ismerőst. Azt figyelték meg, hogy a kutyák több könnyet termelnek a gazdi láttán, mint az ismerős esetében, ami arra enged következtetni, hogy az erősebb érzelem nagyobb könnyezéssel jár. Akárcsak az emberek esetében.

Különbség azonban, hogy a kutyák jellemzően örömkönnyeket ejtenek. „Úgy találtuk, hogy pozitív érzelmek hatására könnyeznek.” – nyilatkozta Dr. Kikuszui – „Ez arra utalhat, hogy a könnyezés ez érzelmi kapcsolat és a kötődés erősítését szolgálhatja.”

Mi, emberek, ugyanis erősebb oxitocin-termeléssel reagálunk a könnyes kutyaszemek látványára.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/can-dogs-cry-tears; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35998592/; Kép: Photo by Magda Ehlers: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-short-coated-brown-and-white-dog-726201/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...