Saját KB bal
Saját KB jobb

Október a látás hónapja – előzzük meg a szembetegségeket!

Október a látás hónapja, hallhatjuk most több helyről is a figyelemfelhívást. Ebben a hónapban ugyanis országos kampány zajlik, számos eseménnyel, ingyenes látásvizsgálatokkal. Hogy mi ennek az oka? Az, hogy a látás a legfontosabb érzékünk, és sajnos, többen veszítik el, mint feltétlenül szükséges lenne. A látásproblémákhoz, vaksághoz vezető betegségek egy része ugyanis megelőzhető lenne.

Bár a kutyák esetében (egyelőre) nem az életmódból adódó betegségek, mint például a diabétesz, a látásvesztés elsődleges okai, a megelőzésnek az ő esetükben is fontos szerepe lenne.

Bár a kutya látása élesebb, mint az emberé, mégsem a látás által jut elsődlegesen információhoz az őt körülvevő világról. Ahogy telnek az évek, a kutyák látása meggyengül, de ezt nem feltétlenül vesszük észre, hiszen a többi érzékszervével (szaglás, hallás) jól kompenzál. Bár a látás romlása vagy elvesztése látszólag nem okoz gondot, mégis érdemes odafigyelnünk, hiszen elvesztése gyakran a kutyák esetében is megelőzhető.

Ehhez az első fontos lépés, hogy minden évben egyszer vigyük el kutyánkat látásvizsgálatra. Ezt összeköthetjük akár az éves állatorvosi vizsgálattal is. Ilyenkor az állatorvos megvizsgálja a kutya szemét, és pontos képet kaphatunk az állapotáról, az esetleg kezdődő problémákról. Az időben felismert folyamatok nagyobb eséllyel kezelhetők, mint a már kifejlődött betegség.

Az állatorvosi ellenőrzés mellett fontos a saját megfigyelésünk is. Ha kutyánk bizonytalanabb, óvatosabb, séta során a közelünkben marad, az is lehet a látás romlásának jele. Figyelmeztető jel még, ha bizonyos fényviszonyok között elveszíti az orientációs képességét (pl. éles fényben nem veszi észre az eldobott labdát, vagy nem talál vissza hozzánk), esetleg nekimegy dolgoknak. Ha ezt tapasztaljuk, forduljunk mielőbb állatorvoshoz.

A látásromlás és a látás elveszítése egyrészt lehet a szem betegségének közvetlen következménye. Másrészt azonban, az emberekhez hasonlóan, lehet más betegségek szövődménye is. A szürke hályog például a cukorbetegség következményeképpen alakul ki, és vezethet a látás elvesztéséhez. Ezért fontos, hogy egészséges életmóddal, megfelelő táplálással és az éves állatorvosi vizsgálattal megelőzzük és/vagy időben észrevegyük a cukorbetegség kialakulását.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Tina Papai: https://www.pexels.com/photo/brown-and-black-animal-eyes-67689/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...