pixabay

Először találtak mikroműanyagot a frissen lehullott antarktiszi hóban

Új-zélandi kutatók 19 hómintában azonosítottak mikroműanyagot, mely mérgező lehet a növény-és állatvilágra.

Először találtak mikroműanyagokat az Antarktiszon frissen lehullott hóban. Ez felgyorsíthatja a hó és a jég olvadását, valamint veszélyeztetheti a kontinens egyedülálló ökoszisztémájának egyensúlyát. Korábban is találtak az antarktiszi jégben és a felszíni vízben mikroműanyagot, de ez az első alkalom, hogy a frissen esett hóban is kimutatták őket – állítják a kutatók. A Canterbury Egyetem PhD-hallgatója, Alex Aves által végzett és Dr. Laura Revell által felügyelt kutatást a The Cryosphere című tudományos folyóiratban tették közzé.

A világ legtávolabbi pontjai is szennyezettek

A kutatók által gyűjtött 19 minta mindegyikében találtak mikroműanyag szennyezést. Ez pedig arra szomorú tényre mutat rá, hogy már a világ legtávolabbi régióiban is jelen van a műanyagszennyezés. A Mount Everest csúcsától az óceánok mélyéig. A most gyűjtött mintákban literenként átlagosan 29 mikroműanyag-részecskét találtak, ami magasabb, mint a korábban a környező Ross-tengerből és az antarktiszi tengeri jégből jelentett tengeri koncentrációk.

A mikroműanyag, vagy más néven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti. Ezek az apró darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet első sorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül. (Wikipédia)

A leggyakoribb szennyezést a PET okozza

13 különböző műanyagtípust találtak, a leggyakoribb a PET (Polietilén-tereftalát) műanyag. Ezt használják leggyakrabban üdítős palackokhoz (PET palack).  A légköri modellezés alapján a kutatók arra következtetnek, hogy a kis műanyag részecskék a levegőben utaznak több ezer kilométert. Azonban az is előfordulhat, hogy az Antarktiszon megforduló emberek és az általuk otthagyott tárgyak maradványai kerülnek a légkörbe, majd a frissen leesett hóra. A mintavételi helyek közeléből származó korábbi fotókon ugyanis felfedeztek néhány jelölő, útbaigazító zászlót. Ezeknek a színe pedig megegyezett a leggyakrabban előforduló színű mikroműanyagokkal, melyet azon a területen találtak.

Éves szinten 90 000 darab mikroműanyag részecskét visz be a szervezetébe az, aki csak palackozott italokat fogyaszt, ezzel szemben aki csak és kizárólag csapvizet iszik, az csupán 4000 műanyag darabkát „iszik meg.” (masfelfok.hu)

Elnyelik a sugárzást

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a légkörben lévő mikroműanyagok elnyelhetik a Föld által kibocsátott sugárzást, ezáltal pedig hozzájárulhatnak az éghajlatváltozáshoz. A jeges felszíneken lévő sötét mikroműanyagok elnyelhetik a napfényt, és helyi felmelegedéshez vezethetnek. A műanyagok az állatok és a növények számára is mérgezőek lehetnek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian, Wikipedia, Másfélfok

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...