Instagram

Három hónappal az eltűnése után találták meg a híres szánhúzó kutyát

Az Iditarod szánhúzó verseny egyik ellenőrző pontjáról tűnt el a kutya, akit gazdája és az egész közösség fáradhatatlanul keresett.

A Leon névre hallgató kutya még márciusban tűnt el a verseny „Ruby” nevű ellenőrzőpontján. A közel 1600 kilométeres, Alaszkát átszelő verseny március 6-án kezdődött Anchorage-tól északra. Az útvonal Alaszka vadregényes és kíméletlen vadonján vezetett végig. A szánhúzók két hegyvonulaton, a befagyott Yukon folyón és a Bering-tenger jegén versenyeztek. A versenyt Brent Sass nyerte meg a március 15-én, amikor a híres nome-i célegyenesben áthaladt a jellegzetes csipkézett boltív alatt.

Leon eltűnt

Sebastian Dos Santos Borges, egy francia „musher” (szánhajtó) március 12-én érkezett kutyáival a Ruby ellenőrző pontra.  A táborban úgy döntött, hogy Leon kutyáját lecseréli, mert látta a kutyán, hogy nem akar tovább menni. A kutyát a személyzet gondjaira bízta, mely állatorvosokból és önkéntesekből áll. Később Instagram posztjában kiemelte, hogy külön szólt az önkénteseknek és az orvosnak is, hogy Leon félős és ijedős kutya, óvatosan kell vele bánni. Leon pedig elszökött az „őrizetből” valószínűleg gazdája után ment, hogy megkeresse.

Kétségbeesett keresés

Miután Sebastian a verseny végén tudomást szerzett kutyája eltűnésről, társaival és segítőivel együtt elkezdték keresni Leont. A terület és a távolságok nagyság miatt azonban egészen lehetetlen küldetésnek tűnt megtalálni a kutyát. Sebastiannak végül haza kellett utaznia, de nem adta fel a reményt. Tervezte, hogy visszatér Alaszkába, hogy tovább keresse Leont.

Májusban aztán az ellenőrzőponttól több majdnem 200 kilométerre délre fekvő McGrath alaszkai város lakói jelentették Mark Nordman versenyigazgatónak, hogy gyakran feltűnik egy Leonhoz hasonló kutya egy faház közelében. A kunyhó lakója és egy másik szánhajtó élelmet hagyott Leonnak, így próbálták becserkészni és megfogni a kutyát.  Pár napra rá sikerrel jártak, Leont sikerült befogni. Három hónap alatt úgy tűnik, a soványságon kívül semmi baja nem történt.  Sebastian azonnal a helyszínre sietett, hogy újra szeretett kutyájával legyen. Az állatorvosi vizsgálatok és papírok elintézése után vissza is utaztak Franciaországba.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Dailymail.co.uk , Instagram

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...