Photo by Cynthia Smith on Unsplash

A kutyák akkor is felismerik a gazdájukat, ha csak a hangját hallják

A kutyák csupán hang alapján is felismerik a gazdit, akkor is, ha a szagló és látó érzékszerveiket nem tudják használni.

Az ELTE etológusai új tanulmányt jelentettek meg az Animal Cognition című folyóiratban.  A tanulmányban beszámoltak legújabb kutatásuk eredményéről, melyben arra keresték a választ, hogy a kutyák felismerik-e a gazdájukat csupán a hangjáról, szaglás és hallás nélkül.

Nem kérdés, hogy a kutyák felismerik a gazdit, azonban arra még nem kapott senki egyértelmű választ, hogy mi alapján ismernek fel minket először. Vajon képes látás és szaglás nélkül, csupán a hangot hallva felismerni a gazdáját egy kutya?

Kísérlet bújócskázva

Az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatói összesen 28 gazdi-páros segítségével dolgozták ki azt a módszert, mellyel a legbiztosabban választ lehet kapni a kérdésre. A gazdikat arra kérték, válasszanak a kialakított két búvóhely közül és az egyikben rejtsék el magukat. A másik helyen a kutya számára teljesen idegen ember rejtőzött el. Ezután a felvételről elkezdték lejátszani a gazdi hangját onnan, ahol ő rejtőzködik. Nem a  kutyát hívta, nem szólította, egy semleges szöveget olvasott fel, konkrétan receptek szövegét. A másik helyről egy idegen hangja szólt, szintén felvételről.  A kutyának meg kellett találnia a gazdáját, de az igazi kihívás az volt, hogy már messziről fel kellett ismernie a megfelelő búvóhelyet.

Biztos, hogy nem az orrukat használták?

A bújócskázós játék több körből állt, ezalatt az idő alatt a gazdi hangja mellett 14 különböző idegen hang szólalt meg a kutyának. Ezek egy része hasonlított a gazdiéhoz, más részük viszont teljesen eltérő volt. A kutyák eredményessége 82 százalék volt, ennyien találták meg a gazdájukat a hangja alapján. Azonban felmerül a kérdés, hogyan zárták ki a kutyák szaglását a kutatók.  Egyrészt távolról kellett választani a kutyáknak, másrészt pedig az utolsó két körben megcserélték a lejátszásokat és a gazda hangja szólt az idegen helyéről, az idegen hangja pedig a gazdi búvóhelyéről szólalt meg.  A kutyák azonban ekkor is a hangot követték, mely bizonyítja, hogy nem a szaglásukat használták a keresésben és a választásban.

Hangjellemzők

Az emberek három hangjellemzőt használnak a hangok megkülönböztetésére. Ez a hangmagasság, a zajosság és a hangszín. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a kutyák vajon használják-e ezeket a jellemzőket a hangok megkülönböztetéséhez.  Kiderült, hogy a kutyák bizony szintén használják ezeket a jellemzőket, mégpedig a hangmagasságot és a zajosságot. A hangszín azonban nem segít a kutyáknak a hangfelismerésben.  Az ELTE etológusai most először bizonyították a világon, hogy a kutyák felismerik gazdájuk hangját, akár sok idegen hang közül is képesek kiválasztani és ehhez az ember által használt jellemzőket használják.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, ELTE Etológia 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...