Saját KB bal
Saját KB jobb

Fogyókúra – jó tanácsok a hatékony és éhezésmentes fogyás érdekében – 1. rész

Ha kedvenced felszedett egy kis bálnahájat és egy ideje motoszkál már a fejedben, hogy jó ötlet lenne a fogyókúra, itt az idő belevágni! Talán mondanunk sem kell, hogy az elhízás kutyáink körében is komoly probléma. Sajnos dundi kedvenceink rengeteg egészségügyi kockázattal néznek szembe a túlsúly miatt.

Az ízületi problémák, a szív- és keringési panaszok, a cukorbetegség és egyéb, elhízással kapcsolatosan említett kockázatok őket is fenyegetik. Csak gyorsabban. Kutyáink élete rövidebb, ezért fontos, hogy mielőbb tegyünk az elhízás ellen, hogy tovább maradhassanak velünk egészségben.

Az alábbi tippekkel abban szeretnénk segíteni, hogy éheztetés, drasztikus ételmegvonás helyett alternatív módon támogassuk a fogyókúra folyamatát.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a fogyókúra akkor lesz hatékony, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk. Ez az egyszerű képlet minden hatékony módszer alapja, legyen szó emberről, kutyáról vagy tengerimalacról. Két dolgot tehetünk, ha fogyni szeretnénk: többet mozgunk vagy kevesebbet eszünk.

Séta, séta, séta

Általában a kettő kombinációja a leghatékonyabb fogyókúra. Kutyák esetében pedig különösen fontos, hogy a mozgás a mindennapok részét képezze. Persze ha súlyos elhízásról van szó, akkor a mozgás is nehézkes lehet. Érdemes kíméletesen, lassabb mozgásformákkal, fokozatosan növelni a mozgásmennyiséget. A kutyafitness, a hidroterápia és az úszás is remek, de ne feledkezzünk meg a sétáról!

A séta az egyik leghatékonyabb eszköz a kezünkben, amellyel hamar olvadnak a kilók (dekák), fejlődnek az izmok, élénkül a keringés. Igyekezzünk naponta legalább egy órát sétálni, hétvégente pedig tegyük meg a saját szívünk egészsége szempontjából ajánlott 10 000 lépést kutyánk társaságában!

A napi betevő

Mennyit?

A mozgás mellett a fogyókúra másik pillére a táplálkozás. Személyesen is tapasztaljuk, hogy sok gazdi ‘szemre’ méri ki a tápot, és ezzel a módszerrel jócskán túl is adagolja. Ha kutyánk elhízott, akkor több kalóriát vitt be, mint amennyit elégetett. Tehát, vagy túl keveset mozgott, vagy túletettük.

Állatorvos, kutyadietetikus vagy online kalkulátorok segítségével állapítsuk meg a kutyánk kalóriaszükségletét, és ennek megfelelően mérjük ki az eledelt!

Mit?

Az sem mindegy, hogy a kutyánk mit eszik. A természetes táplálékokhoz viszonyítva a táp tekinthető gyorsételnek. Különösen, ha magas szénhidráttartalmú, mesterséges és többszörösen feldolgozott összetevők alkotják. Nézzük meg a táp összetételét, és ha egy olyan összetevő sincsen benne, amit mi is megennénk, akkor érdemes lehet váltani. Olyan tápot keressünk, amely teljes értékű élelmiszerekből készült. Azaz, a csomagoláson nem húsliszt, hús- és állati származékok, és egyéb feldolgozott alapanyagok szerepelnek.

Ideálisan pontosan meg van nevezve, hogy milyen állat milyen része, valamint milyen egyéb élelmiszerek alkotják az eledelt.

Folytatjuk!

A fentiek egészséges kutyákra érvényes tanácsok. A fogyókúra megkezdése előtt látogassunk el az állatorvoshoz, aki felméri kedvencünk állpotát és megállapítja az ideális fogyás ütemét és az elérni kívánt testtömeg célt is.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dr. Karen Becker – Rodney Habib: Forever Dog; Bindi’s Bucket List; Impact of feeding method on overall activity of indoor, client-owned dogs; http://www.thesniff.com/ditch-the-bowl/; Képek: Photo by Zen Chung from Pexels; Photo by cottonbro from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...