elte.etologia.hu

A magyarok világelsők a kutyaviselkedés kutatásában

Magyar kutatók 15 éve világelsők a kutyaviselkedés kutatásában, ezt olasz kutatók állapították meg az Animal Congition folyóiratban.

A kutyás kutatások száma nagyjából 15 éve meredeken emelkedik a világban. Egyre több az ilyen jellegű kutatás, a világ legjobb kutatócsoportja pedig Magyarországon dolgozik. Ezt pedig az Animal Cogniton folyóiratban, olasz kutatók által megjelenített tanulmány állítja.

Csányi Vilmos volt az első

Csányi Vilmos etológus nevét az egész ország ismeri, számos sikerkönyv szerzője, a kutyák viselkedéskutatásának elindítója és ma is főszerepet játszik a nemzetközi kutatásokban. 1994-ben nyerte az első pályázatot a kutyák kutatására, amikor még nagyon sokan szkeptikusak voltak a téma iránt és kétkedve várták az eredményeket. A professzor azonban egy nagyon korai trendre érzett rá és egy azóta is virágzó folyamatot indított el, számos fontos felfedezéssel.

Olasz kutatók közel harminc évnyi etológiai szakirodalmat dolgoztak fel, hogy megállapítsák a kutyás kutatások növekedésének ütemét. 2005-ben körülbelül 20 kutyás publikáció jelent meg, ez a szám 2018-ra 170-ig futott fel, ennek pedig 12 százaléka magyar szerzőktől származott. Világszinten a Canis familiaris viselkedésével foglalkozó publikációk száma arányaiban 0,6 százalékról 4 százalékra nőtt.

ELTE Etológia Tanszék kutatói. Fotó: etologia.elte.hu
Változott a kutatási terület

Az első és legfontosabb eredményeket elért kutatások a kutya háziasításának viselkedési szabályaival foglalkoztak. Általában farkasokat hasonlítottak össze kutyákkal. Később azonban a kutya viselkedése, személyisége, temperamentuma és családban betöltött szerepe került középpontba. Fontos kutatási terület lett a fajták jellemzése, az agresszió jelenléte és kezelése. A kutatási témákat azonban nemcsak a kutatók érdeklődési területe, hanem a rendelkezésre álló források és támogatói szándékok is vezérlik. A magyar kutatók olyan új területeket is elkezdhettek kutatni, mint a kutyaelme működése alapján kidolgozott etorobotika, a neurokognitív folyamatok (fMRI, EEG) és az öregedés vizsgálata.

Büszkék lehetünk kutatóinkra.

A magyar kutatók szakmai felkészültségét jelzi, hogy az egyik legfontosabb kutyaviselkedést kutató folyóirat, az Applied Animal Behavior Science főszerkesztője 2021-től egy magyar etológus, Pongrácz Péter lesz. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia tanszéke 2005 óta őrzi a vezető szerepét, amely az olasz szerzők szerint “mindig is a fő közreműködő volt a kutya kognitív és viselkedéstudomány fejlődésében”. Ritkaság számba megy, hogy egy magyar kutatócsoport évtizedeken át képes megőrizni vezető szerepét a nemzetközi porondon. Az ELTE Etológia kutató csoportjában megvannak azok a szükséges emberi és szellemi kvalitások, melyek szükségesek a kutatott témák stabilitásához és folytonos megújulásuk optimális arányához.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: elte.etologia.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...