Fotó: Végh Attila

A kutya és az ember kapcsolatának bemutatásért kapott díjat Végh László fotóriporter

Végh László, a Magyar Hang munkatársa nyerte a hetedik Hemző-díjat, a kutya és az ember kapcsolatának bemutatásáért.

Hemző Károly fotográfus Érdemes és Kiváló művész, Táncsics Mihály-és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje volt.  A halála után létrehozott Hemző Alapítvány    fotográfia díjának célja többek között az, hogy ápolják a művész szellemiségét. A Hemző–díjat minden évben egy fotográfusnak ítélik oda. Idén Végh László fotóriporterre esett a zsűri választása, aki nyertes fotósorozatában a kutya és az ember kapcsolatát mutatja be.

A díjat november 4-én hirdették ki a Capa Központban. Hagyományosan a díjátadóra június 11-én, a névadó művész születésnapján szokott sor kerülni, de idén a járványhelyzet miatt ezt átették novemberre. A díjazott az oklevélen túl a Kuratórium által meghatározott pénzösszeget és kiállítási lehetőséget is kap a Capa Központ F8 Galériájában.

Erdélyi pásztorsors, ember és kutya kapcsolata

Végh László fotósorozata egy erdélyi papról szól, aki szabadidejében husky kutyáival szánhúzó versenyeken veszt részt a világ számos területén.  Kis Attila 2004-ben lett pap, Csíkszentgyörgyön segédlelkészként kezdte pályafutását. Itt került hozzá első huskyja Wolfi, egy közelben lakó tenyésztőtől. Attila nem kutyáért ment a házhoz, de egy hosszabb beszélgetés után mégis két ajándék kutyával távozott, egy feltételt szabott neki a tenyésztő: ki kell próbálnia a kutyákat, be kell fognia őket szán elé. Így kezdődött a mai napig töretlen lelkesedés a huskyk és a szánhúzás iránt.

Azóta több mint 15 év telt el és Attila ma már világbajnok és Európa-bajnok szánhúzó. Emellett papi hivatását sem adta fel, Óradna falu katolikus plébánosa. 12-13 huskyval él, sportol és utazik folyamatosan. Ezt a különleges és csodálatos, olykor embert próbáló kapcsolatot és életet mutatja be Végh László fotósorozata.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: hemzokaroly.hu hang.hu

Fotók: Végh László

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...