Saját KB bal
Saját KB jobb

Tartsd távol a bolhákat!

Gyakorlati útmutató kezelés és megelőzés esetére

Háziállatokkal megosztani az életünket az egyik legjobb dolog a világon! Kedvenceink élősködőivel azonban korántsem olyan kellemes az együttélés. Míg a kullancsok csak átmenetileg élvezik a vendégszeretetet, a bolhákat – ha egyszer beugranak – nehéz elküldeni.

A bolhásság első jele az állandó vakaródzás: a kutyánk körbe-körbe forog és próbálja enyhíteni a viszkető érzést. Az erre hajlamos állatoknál bolha allergia is jelentkezhet. A kezeletlenül hagyott fertőzés vérszegénységet okoz, illetve a bolhák kórokozókat is terjeszthetnek. Ráadásul, az apró rovarok nem csak a kutyák és macskák életét keserítik meg, hanem ránk, emberekre is veszélyesek lehetnek, ugyanis a csípésükkel a galandférgeket is terjesztik.

Ha már fertőzés jeleit észleljük, az egyetlen megoldás, ha mielőbb kitessékeljük a bolhákat.

A kifejlett bolhák ellen gyógyszeres samponnal és bolhafésűvel léphetünk fel. Ha elharapódzott a fertőzés, és nyílt sebek is vannak már az állaton, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz! Lehetőség szerint ne a kutyánkat vigyük a rendelőbe, hanem az állatorvost hívjuk ki, így nem tesszük ki a többi kutyát és háziállatot a bolhafertőzés veszélyének.

bolhákat
A kutyabolha fejlődési ciklusa

A bolhásság azért alattomos, mert nem elég a kifejlett bolhákat elpusztítani. A bolhák életciklusa három szakaszra osztható: pete, lárva és kifejlett rovar. Ezek közül a peték és a lárvák apró, fél milliméternél is kisebb formák, amelyek a kutya szőrében, a vackában, a takarójában, a szőnyegen – és gyakorlatilag minden olyan felületen megtelepedhetnek, ahol a kutyánk időt tölt. Az autó kárpitja, a kanapé vagy az ágyunk, a kutya kedvenc helye a padlón, a plüss játékai, és még sorolhatnánk…

Amint a kutyán észrevettük a bolhákat, azonnal tegyük meg a megfelelő lépéseket a környezetének tisztaságáért.

  • Legalább 60°C-on mossunk ki mindent, amivel a kutyánk érintkezett és mosható. Két hét múlva ismételjük meg.
  • Ami nem mosható, azt alaposan porszívózzuk ki, minden nap, legalább két hétig.
  • A plüssöket, párnákat csomagoljuk nejlon zsákba és tegyük a fagyasztóba, legalább két napra.

Jobb félni, mint megijedni

Ahogy a fentiekből is látszik, egy esetleges bolha invázió rengeteg gonddal jár, ezért érdemes pár szót szólni a megelőzésről is. Manapság már számos bolha-elleni készítmény kapható, amelyek egyszerűen használhatóak és némelyik a kullancsok és más külső élősködők ellen is védelmet nyújt. Kérdezd meg az állatorvost a lehetőségekről, és kövesd a használati utasítást. A készítmények hatóidejének lejártakor alkalmazd újra a kezelést.

Fontos a higiénia! Szükség szerint ápold a kutyád bundáját, takarítsd a fekhelyét – legyen szó kinti vagy benti kutyáról! A tisztaság nem a bolhák barátja, ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk rá.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és képek: https://en.wikipedia.org/wiki/Flea; pexels.com, By https://wellcomeimages.org/indexplus/obf_images/92/a7/eb29a90b5267f3152f218ed30c59.jpgGallery: https://wellcomeimages.org/indexplus/image/V0022501EL.htmlWellcome Collection gallery (2018-03-21): https://wellcomecollection.org/works/py98ae7x CC-BY-4.0, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36554378
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...