Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Két év vegán étkezés váltja ki egy hosszú repülőút szén-dioxid kibocsátását

Elméletben egy hosszú repülőút egyénre vetített szén-dioxid kibocsátása annyinak felel meg, mint amit két év vegán étkezéssel tudnánk kiváltani. Vagyis két év átlagos húsfogyasztása annyi szén-dioxid kibocsátással jár, mint egy nagy repülőút.

A koronavírus járvány miatt az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása történelmi csökkenést ért el. Ez a tendencia azonban a járvány után várhatóan gyorsan vissza fog állni a korábbi magas szintre. A környezetvédelemmel foglalkozó kutatók és szakemberek most arra ösztönzik az országok vezetőit és az embereket, hogy próbáljuk megtartani a karantén idején megtapasztalt és kialakult új szokásokat, melyek hozzájárultak a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.

A Leeds Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tanulmányban közel 7000 háztartást vizsgálva a tudósok készítettek egy listát, mely sorrendbe állítja azokat a fogyasztási szokásokat, melyek a legjobban károsítják a környeztet. Ezeknek az elhagyása segít egyéni szinten csökkenteni a káros gázok kibocsátását. Sokan nem is gondolnák, de a globális üvegház hatású gázok kibocsátásának nagyjából kétharmad részét a háztartási tevékenységek teszik ki. A lista elkészítéséhez mérték a táplálkozási, a közlekedési és az általános háztartási energiafogyasztási szokásokat. Az adatok begyűjtése és elemzése után pedig arra jutottak, hogy sorrendben az alábbi 10 tevékenységgel tudjuk a legjobban csökkenteni a szén-dioxid kibocsátásunkat.

  1. Nem járunk autóval, egyáltalán nem is tartunk autót.
  2. Elektromos járművel közlekedünk.
  3. Évente legalább eggyel kevesebb hosszabb repülőutat teszünk meg.
  4. Megújuló energiát használunk otthonunkban.
  5. Tömegközlekedéssel járunk dolgozni.
  6. Otthonunkat korszerűsítjük, modernizáljuk energetikai szempontból.
  7. Vegán étrendet tartunk, tehát nem fogyasztunk húst és állati eredetű élelmiszert.
  8. Átállunk hőszivattyús fűtési rendszerre.
  9. Energiatakarékos elektromos berendezésekre térünk át.
  10. Megújuló energiát hasznosító fűtési rendszert használunk.

A kutatási adatok szerint, ha a magas fogyasztású háztartások betartanák ezeket a változtatásokat, éves szinten átlag 9 tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsátanának ki.  A leglátványosabb eredményt az autó elhagyásával érhetjük el, ez évente 2,04 tonna szén-dioxiddal kevesebb kibocsátást jelent egyénenként. Egy hosszú repülőút 1,68 tonnát, egy évi vegán étrend pedig 0,8 tonnát jelent.

A járvány rámutatott arra, hogy lehet autó nélkül élni

A kutatók hozzátették, hogy ez a lista csak a jelenleg könnyen elérhető lehetőségeket sorolja fel. További innovációkra és fejlesztésekre is szükség van a kibocsátás jelentősebb csökkentéshez. A járvány viszont rámutatott arra, hogy bizony lehet autó nélkül élni, lehet otthonról dolgozni és akkor sem dől össze a világ, ha leáll az összes légitársaság járata.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: independent.co.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...