Saját KB bal
Saját KB jobb
dogingtonpost.com

Három fontos szabály, amit egy gyereknek tudnia kell a kutyákkal kapcsolatban

A kutyák fantasztikus társai és barátai tudnak lenni egy gyereknek, de nem mindegyik kutya alkalmas arra, hogy egy kisgyerek közelében legyen. A túl energikus vagy félelmi agresszió jeleit mutató kutyák kifejezetten veszélyesek lehetnek számukra.

Felnőttként a mi a felelősségünk, hogy megtanítsuk egy gyereknek, hogyan kell biztonságosan közeledni egy kutyához.  A legtöbb esetben sajnos a félelem miatt történnek balesetek, melyet hibás viselkedés vált ki egy kutyában. Ilyen lehet például a kiszámíthatatlan mozgás, hangos és intenzív zaj, váratlan és hirtelen események. A legtöbb gyerek nagyon kíváncsi mindenképpen meg akarja fogdosni a szőrös kutyust még akkor is, ha az már egyértelműen jelzi a távolságtartást. További probléma lehet, hogy nagyjából egyforma a méretük, egyforma dolgok iránt érdeklődnek, ugyanaz a játék vagy földre hullott étel lehet számukra érdekes. Ha mind a ketten egyszerre nyúlnak például egy labda után, veszélyes helyzet alakulhat ki.

A kutyaharapást elszenvedők fele gyerek

Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban évente 800 000 ember fordul orvoshoz kutyaharapás miatt, ezeknek a fele gyermek. Leginkább az 5-9 éves korosztály körében fordul elő harapás és ezek sokkal gyakoribbak a kisfiúk körében.  Hat éves kor alatt legtöbbször azért történik baleset, mert a gyerek váratlanul a kutya területére tévedt, vagy valamilyen étellel kapcsolatos konfliktus történik.  Az esetek nagy többségében az is világossá vált, hogy a gyerekeket nem tanították tudatos viselkedésre a kutyákkal szemben. Sajnos az is gyakori, hogy egy-egy ilyen eset után a kutyát száműzik a családból.

Három egyszerű szabály

Az alábbi három szabályt minden szülőnek és gyermeknek érdemes megfogadnia és betartania az alapvető biztonság érdekében.

  • Engedélykérés. Egy idegen kutya megközelítése előtt minden esetben kérdezze meg a gyermek a kutya gazdáját, hogy megsimogathatja – e. Akkor is ha pici a kutya, akkor is ha nagyon cukinak és barátságosnak tűnik.
  • Nyugodtan és csendesen. Soha ne engedjük, hogy a gyerek nagy hanggal, kiabálva, fejhangon ujjongva menjen oda egy kutyához és nyúljon hozzá. Sajnos az ilyen hangok nagyon félelmetesek lehetnek egy érzékeny kutya számára és vagy menekülőre fogja, vagy ha sarokba van szorítva, akkor támadni fog.
  • Nem nyúlkál azonnal.  Fontos, hogy a kutyának legyen egy kis ideje megszaglászni új barátját és ne azonnal akarja megsimogatni. Számos kutyát megijeszt egy gyorsan felé nyúló kéz még azelőtt, hogy egyáltalán megszokhatta volna az illatát, közelségét.

Nem lehet elég korán elkezdeni a kutyákkal való kapcsolat építést és barátkozást, de nem mindegy, hogy az első benyomások milyenek lesznek. Ebben óriási felelőssége van egy szülőnek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogingtonpost.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...