Kétmillió kóbor kutya is lehet hazánkban?

Megdöbbentő az adat: a becslések szerint a világon élő kutyák több mint kétharmada gazdátlan. Itthon sem jobbak az arányok: Magyarországon is több millió kóbor kutya és macska él otthon nélkül, de a befogott állatoknak sem jobb: rájuk legtöbbször a cseppet sem humánus „elpusztítás” vár – írta meg a 24.hu.

 

Néha megjelenik olyan összefoglaló, hogy állattartási kultúránk sokat javult az elmúlt években, de a valódi felelős állattartók szkeptikusak ezzel a kijelentéssel, ugyanis nem a statisztikákat látják, hanem az őket körülvevő világot.

– Állatvédelmi szervezetek becslése szerint hazánkban körülbelül kétmillió kóbor kutya él, főleg a városok peremterületein. A macskák számát a kertekből kijáró gazdás egyedek miatt megtippelni is nehéz, de előbbi többszöröse lehet – mondta el a 24.hu-nak Balogh Ernő, az Országos Állatvédelmi Alapítvány alapítója.

 

Ijesztő számok ivartalanítás nélkül

Nem lehet elégszer levezetni a sokkoló számokat: mit jelent egyetlen ivaros kutyapár szaporulata abban az esetben, ha minden „ideálisan” történne körülöttük. Míg egy átlagos ivaros szuka és kan hat év alatt csaknem 67,000 kölyköt tudna produkálni, ami önmagában is megdöbbentő szám, addig a macskák esetében hét év alatt ez a szám 420,000 is lehetne.

Még mindig drága a műtét

– Alapvetően azt javasoljuk, hogy minden kutyát és macskát ivartalanítson a gazdája, amelyiket nem akar továbbtenyészteni. Nemcsak a felesleges szaporulat miatt, hanem mert az állatnak is javára válik: nem szenved a kielégítetlen nemi vágytól, ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, erősebbé válik az immunrendszere – magyarázta a 24.hu-nak a szakértő.

2017-ben az állam 40 millió forintot különített el a költségvetésből állatvédelmi célokra, és ebbe mindent bele kell érteni: a menhelyi kutyák ivartalanítását, a gyepmesteri telepek korszerűsítését, valamint a lakosság felelős állattartásról szóló tájékoztatását is. Ennyi kutyával és a magyar állapotokkal számolva mindenki tudja, aki állatvédelmi területen dolgozik, hogy ez lényegében semmire sem elég.

Ivartalanítás és örökbe adás helyett likvidálás

Csak az Egyesült Államokban évente 3,3 millió kutya kerül menhelyre, de csak 1,6 milliót adnak örökbe. Itthon az önkormányzatoknak kötelezően ellátandó feladatai közé tartozik a település közterületein a kóbor állatok kezelése. Az önkormányzatokra folyamatos nyomást gyakorol a lakosság is. 2017. január 1-étől kötelező szerződést felmutatniuk eme közfeladat ellátására. Ám ez sem mindig tiszta és egyértelmű helyzet: a gyepmesteri telepek gyakran válnak ellenőrizhetetlenné: rengeteg kutya kerül be és csak töredéke jelenik meg a rendszerben, mint ivartalanított, örökbe adott állat. Hogy mi történik a többivel? Vannak humánus és kevésbé humánusabb módszerek, de az eredmény ugyanaz: mivel a magyar rendszer jelenleg képtelen befogadni majd megfelelően rendezni több millió kutya és macska sorsát, így kénytelen más megoldást keresni, ami a legtöbb esetben a gazdátlan állat halálához vezet.

A menhelyek túlterheltek, a magán állatmentők egész saját erőforrásaikat felélik, de mindez csupán tűzoltás.

 

Ezeket is ajánljuk:

Állítólag sokat javult a kutyatartási kultúránk, de szerintünk még nagyon van hova fejlődni

40 millió forint jut állatvédelemre a 2017. évi költségvetésből

A sintértelepek rendszere: a brutális magyar valóság

A Magyarországon élő kutyák száma – 2014-ből

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: 24.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...