Saját KB bal
Saját KB jobb

Az állatorvos autóba zárta magát a napon, hogy megmutassa, mit élnek át kedvenceink

Dr. Ernie Ward állatorvost ismerhetjük már korábbról, amikor egy hideg, téli napon 4 órára beköltözött egy kutyaházba, hogy bizonyítsa: mi történik egy állat testével kint a fagyban egy nem megfelelően előkészített helyen. Most egy autóba zárta magát, hogy érzékeltesse az emberekkel, mit jelent, ha kedvencünket csak pár percre is bent hagyjuk a kocsiban a forróságban.

Már amikor beült a doki, akkor is 34 – 35 celsius fokot mért bent. Az ablakokat – „jó, gondos gazdi” szokáshoz híven alig pár centire húzta csak le. Öt perc elteltével már hihetetlenül melegnek nyilvánította a helyet, és már ennyi idő alatt is két fokkal: 37 fokosra emelkedett a hőség.

A kísérlet kezdő időpontjához képest 10 perccel már elviselhetetlennek minősítette a benti klímát, a maga 41 celsius fokával. Már ekkor nagyjából feladni látszott a rövidre sikerült kísérletet.

– Kint fújdogál a szellő, és nagyon frusztráló, hogy látom az ablakon keresztül a fákat, a szelet, de a pár centire lehúzott réseken keresztül az autóban semmi levegő nincs – mondja Dr. Ernie.

15 perc bentlét után a hőmérséklet több mint 43 fokra emelkedett, 25 perc alatt pedig 45 fok volt odabent. Az állatorvos szerint a kisebb testű vagy idősebb állatokra nézve ez már halálos is lehet. A doki szerint ekkor már csak az járt az agyában, hogy hogyan tud kijutni az autóból, mindenhonnan csorgott róla az izzadság.

Arra hívja fel a figyelmet, hogy az óriási különbség az ő és egy kutya esetében az, hogy míg ő tudja, mi történik vele, addig egy kutya csak a borzalmakat éli át ilyen helyzetben, ami pláne rontja a stressz feldolgozó képességét. Ráadásul az állatok izzadni sem tudnak.

30 perc elteltével 46 fokra emelkedett a hőmérséklet. Dr. Ernie még tudja kontrollálni a helyzetet, fel tudja fogni, min megy keresztül, de el sem tudja képzelni, mit élhet át egy védtelen, rémült állat, aki nem tudja, mikor fognak érte jönni, és ahogy lassan minden energia és élet kiég belőle abban a hőségben.

Dr. Ernie szerint lehet kifogásokat keresni: csak pár percre hagyjuk ott, kint szeles az idő, le van húzva az ablak, így nem lesz olyan meleg bent – de ezek a kifogások teljesen értelmetlenek. Ha csak nem ültünk ugyanúgy ugyanannyit már egy forró, bezárt autóban, mint kedvencünk, akkor inkább soha ne hagyjuk magára őt sem.

Nem Dr. Ernie az egyetlen, aki megpróbálta már valamilyen módszerrel szemléltetni, mi történhet kedvencünkkel a napon álló autóban. Az egyik legjobb módszer volt a folyamat bemutatására a serpenyőben sülő tojás, amit mindössze 15 percre az autóban hagytak. Ezalatt az idő alatt a tojás megsült.

15 perc alatt a kutyáknál felléphet agykárosodás vagy szívroham is. Az ebek nehezebben kezelik a magas hőmérsékletet, hiszen egyedül lihegéssel és talpaikon keresztüli izzadással tudják hűteni magukat. Azonnal cselekedj, ha autóban hagyott kutyát látsz!

Érdekes kísérlet: egy újságíró egy hétig mindenhova a kutyájával ment – meglepő reakciókkal találkozott

Szereted a kutyád? Ezért ne klónoztasd soha!

Durva kísérlettel mutatják be, miért ne hagyd melegben az autóban a kutyád

Itt olvashatsz a hőgutáról

Forrás: thedodo

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...