Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Hollandiában már egyáltalán nincsenek kóbor kutyák az utcán

Hollandiában szó szerint nullára csökkentették a kóbor kutyák számát az utcákon és az altatások számát a menhelyeken.

Becslések szerint a világon több mint 200 millió kóbor kutya él, legnagyobb részük Indonéz területeken, mint például Bali, vagy India nagyobb városai. Itt az utcán élő kutyák tulajdonképpen hozzátartoznak a mindennapi élethez, számuk csökkentésére sem a lakosság, sem a városok vezetői nem fordítanak különösebb erőfeszítést.

Magyarországon egyes becslések szerint 2 millió kóbor állat él az utcákon, menhelyeken és több százezret altatnak el évente. Egyelőre semmilyen átfogó kormányzati terv nincs arra, hogy ez a szám drasztikusan csökkenjen. Pedig van megoldás. Az innovatív és zöld szemléletben, valamint az állat- és növényvédelemben élen járó Hollandia mára tulajdonképpen elérte, hogy az nincs kóbor állat az országukban. 

Hogy sikerült mindezt elérni? Alapvetően az emberek és a társadalom állatszeretete és tisztelete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy ország ilyen szintre emelje az állatvédelmi programját, de természetesen cselekedetekre is szükség volt az eredményhez. Lássuk, milyen intézkedésekkel sikerült elérniük világelsőként a kóbor kutyák számának drasztikus csökkentését:

  1. A  kormány meghirdette a CNVR programot (Collect – begyűjt, Neuter – ivartalanít, Vaccinate – olt, Return – gazdához ad), mely tökéletesen kontroll alatt tartja a gazdátlan kutyák számát és helyüket.
  2. Az országban állatrendőrség működik (Netherlands Animal Control), akik hivatalos szervként vizsgálják és derítik fel az állatkínzásos vagy elhagyásos eseteket. Ha egy lakossági bejelentés érkezik gazdátlan kutyáról, az állatrendőrség azonnal a helyszínre vonul, a kutyát befogják és egy “no-kill” (nincs altatás) menhelyre viszik, ahol elkezdik az örökbe adási programját.
  3. Mindenkit örökbefogadásra buzdítanak vásárlás helyett, egyes önkormányzatok például magasabb adót vezettek be a vásárolt és nem örökbefogadott kutyákra.

Ez a három intézkedés, az emberek hozzáállása és természetesen a megfelelő anyagi forrás biztosítása Hollandiában elég volt ahhoz, hogy humánusan, eredményesen és tartósan oldjanak meg egy olyan problémát, melyre a legtöbb ország képtelen.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dutchreview.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...