Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by William Phipps on Unsplash

Túl sok a gorilla az állatkertben, le akarják ölni a feleslegessé vált egyedeket

A nyugati síkvidéki gorillák túl sokan lettek az állatkertekben, zsúfoltan élnek, ezért az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége több lehetőséget is fontolgat, egyik ezek közül az egyedek leölése.

Számos állatvédő szervezet emelte fel a hangját az ellen a tervezet ellen, ami a napokban szivárgott ki és a The Guardian brit napilap tette közzé. A dokumentumok szerint az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) a súlyosan veszélyeztetett nyugati síkvidéki gorillák túlszaporodására keres megoldást, mely néhány ponton egészen elképesztő megoldási javaslatokat tartalmaz. A szervezetről tudni kell, hogy az ő szabályozásuk alá tartozik Európa állatkertjeinek nagy része.

Az egyik legintelligensebb állat

A nyugati síkvidéki gorilla a négy gorilla alfaj közül a legkisebb termetű, két lábra állva 122-183 centiméteres. Egy síkvidéki gorillán végzett vizsgálat 70 és 90 közötti IQ-szintet állapított meg – az emberek átlagos IQ-szintje 100, a legtöbb emberé valahol 85 és 115 között van. Ezek az elképesztően intelligens állatok a vadonban súlyosan veszélyeztetett fajnak számítanak, Afrika legtávolabbi és legsűrűbb őserdeiben élnek. Az EAZA által felügyelt 69 intézményben 463 egyed él – 212 hím, 250 nőstény és egy egyelőre ismeretlen nemű példány.

Biológiai szempontból a legmegfelelőbb eszköz a leölés

Az állatkerti túlszaporulat problémáját több módon oldaná meg az EAZA. Az egyedülálló hímeket megölné, vagy kasztrálná, esetleg életük nagy részében magányos ketrecben tartaná őket. A gorilla akcióterv, amelyet az állatkertek már megkaptak, az állatok leölését tartja a „legmegfelelőbb eszköznek biológiai szempontból„, de kiemeli, hogy ez a döntés népszerűtlen a nagyközönség szemében, mivel „könnyű a gorillákkal szimpatizálni„, erőteljes érzelmi választ válthat ki a közönség és az állatkerti dolgozók körében, amelyet a közösségi média csak tovább erősít. Mindez károkat okozhat az állatkerteknek és egyéb intézményeknek.

Lenne más megoldás

A gorillák leölése helyett egyes szakemberek szerint ezeket az állatokat vissza lehetne vinni a vadonba. Damian Aspinall állatok visszatelepítésével foglalkozó szakember így nyilatkozott:

    „Szomorú nap ez a zoológus közösség számára, ha a gorillák kiselejtezését fontolgatják, amikor nagy esély van a gorillák visszavadítására. Ahogy például az Aspinall Alapítvány is teszi harminc éve: több mint 70 gorillát telepítettek a vadonba”

A kritikákra és tiltakozásokra reagálva az EAZA elismerte a dokumentumokban álló leölési terveket, de megfelelő körülmények között támogatják az emberszabásúak vadonba telepítését. Hozzátették, hogy a kasztráció és a hímek magánketrecben tartása jelenleg is alkalmazott módszerek a populáció kontrollálására.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuradian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...