Saját KB bal
Saját KB jobb

Valóban van-e superfood a kutyatápokban?

Honnan tudhatjuk, hogy mi van a kutyatápokban? Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a címkén szereplő superfood valóban benne van a zacskóban? És vajon milyen mennyiségben?

Az, hogy melyik kutyatápot választjuk,korántsem egyszerű kérdés. Az utóbbi időben, a táplálkozási és táplálási tudatosság növekedésével párhuzamosan megfigyelhető, hogy egyre több gazdi választ a kész kutyatápok és konzervek helyett más megoldást, ha kutyája táplálásáról van szó. Mindezt abban a hitben, hogy a feldolgozott élelmiszerek helyett a frissebbek etetése valószínűleg jótékonyan hat a kutyák szervezetének egészségére is.

Ezzel együtt a kutyatápok gyártói is igyekeznek megfelelni a trendnek, és friss superfood élelmiszerekkel vagy legalábbis azok ígéretével vonzani az egészségesebb alternatívák keresőit. A tápok és gyártóik között azonban vannak különbségek. A kutyatáp gyártás szabályozása pedig lehetővé teszi a hamis, vagy legalábbis félrevezető termékígéretek feltüntetését a csomagoláson.

Míg lehet, hogy az egyik zacskón színhúsok, vörösáfonya, lazac és gyógynövények – azaz, superfood élelmiszerek – virítanak, a másik zacskón pedig csak egy kutyafej van, az összetételben minimális eltérést találunk. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek olyan kutyaeledelek, amelyek valóban tartalmaznak egészséges, frissebb vagy superfood összetevőket. Pusztán annyit, hogy ezt a címkéről nem lehet eldönteni. Ahhoz, hogy egy tép címkéjén feltüntethessék valamely összetevő képét, elég, ha mindössze nyomokban tartalmazza a tényleges termék.

Ezért ne a címkén, hanem az összetevők listáján múljon a döntésünk!

Itt pedig, a superfood összetevők esetében, keressük ki a listából a sót. Hogy miért pont a sót? Azért, mert ez az egyik olyan összetevő, amelynek a mennyisége viszonylag biztosan megállapítható a tápokban. A só körülbelül 0,5-1% körül mozog, ha a teljes összetételt nézzük.

Az összetevők a nyers tömegük sorrendjében vannak feltüntetve a listában. Első helyen valószínűleg valamilyen húst találunk, majd a lista vége felé a sót. Ez a fix pontunk, amiről tudjuk, hogy 1% vagy annál kevesebb. Ha a superfood összetevők e mögött vannak a sorban, akkor bizony mondhatjuk, hogy csak nyomokban tartalmazza az adott táp őket. Emiatt igazán nem érdemes levennünk a polcról, legyen bármilyen vonzó a csomagolás.

A kutyaeledelek gyártói nem kötelesek feltüntetni a tényleges összetevők százalékos arányát. Amennyiben olyan termékkel találkozunk, ahol részletes, százalékos mennyiségek feltüntetésre kerülnek, érdemes tudnunk, hogy az a gyártó saját döntése. Az ilyen gyártónak vállalnia kell a felelősséget azért, hogy az állításai megfelelnek a valóságnak. Feltételezhető tehát, hogy valóban az van a termékben, amit ígér, hiszen önként vállalja ezt az ígéretet, amire semmi sem kötelezi.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogsnaturallymagazine.com/the-salt-divider/; Dr. Karen Shaw Becker, Rodney Habib: Forever Dog; Kép: Photo by Alotrobo from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...