Túl kicsi lett a miniatűr kutya – a szaporító azonnal meg akart tőle szabadulni

Meghan DeBiasio állatorvos tudta, hogy Augustus kicsi lesz, de el sem tudta képzelni, amíg nem találkozott vele személyesen. A francia bulldog „tenyésztője” rájött, hogy túl kicsi lett a miniatűrre kreált kutya, így, mivel életképtelennek gondolta, már 3 hetesen megszabadult tőle. Augustus egy mentőcsapathoz került, ami szerencsére az életét mentette meg.

 

Írtunk már a teáscsésze-kölykök tragédiájáról: a szaporítók ma legkedveltebb „terméke” a miniatürizált kutya, akik kicsik és cukik ugyan, de egészségügyi és genetikai problémáik annál hatalmasabbak. A légzési nehézségek mellett csontjaik annyira törékenyek, hogy akár attól eltörnek, ha hozzáérünk.

A 3 hetes ultra miniatűr francia bulldogot a Short Noses Only Rescue Team (SNORT) mentőcsapat vette magához, akik New Jersey környékén a nyomott orrú fajtákra szakosodtak. Augustus minimális testmérete mellett (több hetesen akkora volt, mint egy újszülött kölyök) szájpadlás hasadékkal született, amely nagyon megnehezítette, hogy elegendő táplálékot tudjon magához venni.

A legtöbb ilyen kutyát azonnal elaltatják, hogy ne kelljen pénzt költeniük rá, a segítség hiánya pedig maga a halálos ítélet ezeknek az állatoknak. DeBiasio doktornőhöz került Augustus, aki hazavitte, és azóta is egy csövön keresztül eteti folyékony táplálékkal. Később, ha kellőképpen megerősödik, még több műtét vár rá.

Sajnos később kiderült, hogy kis testmérete és szájpadlás hasadéka mellett még egy fajta vízfejűséggel is meg kell küzdenie, így, ha idősebb lesz, az agyára nehezedő nyomást is műtéti úton kell majd megszüntetni.

Szerencsére a kezdeti kétségbeejtő helyzet óta Augustus állapota sokat javult, hála az állandó felügyeletnek, az életmentő táplálásnak és a doktornő kutyájának, aki anyja helyett anyja. A mentális elmaradottság ellenére Augustus személyisége is kezd megmutatkozni, tud már tájékozódni, és azonnal a doktornőhöz bújik, amint teheti. A gyepet is imádja.

– Amint először érinthette meg a füvet, azonnal beleszeretett – meséli a doktornő. – Azonnal ráugrott, és elkezdte szaglászni, hozzádörgölni az arcát. Azóta állandóan az ajtónál ül, hogy végre kimehessen. –

Az ideiglenes ápolója reméli, hogy a mini kutya meg fog tudni annyira erősödni, hogy hat hónapos korában el tudják majd végezni a száj korrekciós műtétet. – Nagyon messze kell még eljutnia, de megéri. Ha látja valaki, azonnal elolvad tőle. Annyira erős kis fickó. –

 

Cikkajánló:

Az orvosok figyelmeztetnek: gondoljuk meg kétszer, hogy nyomott orrú kutyafajtát vegyünk

A teáscsésze-kölykök tragédiája

A felelős állattartó ivartalanít

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: thedodo

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...